НОВОСТИ

Обиљежено 107 година од чувене Церске битке

19/08/2021

У спомен-комплексу “Церска битка” у Текеришу код Лознице данас је полагањем вијенаца и одавањем почасти обиљежено 107 година од чувене Церске битке, у којој је српска војска извојевала прву побједу савезничких снага против Аустроугарске на европским фронтовима у Првом свјетском рату.

 

У спомен-комплексу "Церска битка"

У спомен-комплексу “Церска битка”

 

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Дарија Кисић Тепавчевић изјавила је да је на планини Цер, Гучеву и Мачковом камену, српска војска, уз присуство највиших официра у првим редовима и краља Петра и његових синова, почела да исписује славне странице српске војне историје.

Она је нагласила да се војничка храброст јунака са Цера изучава и данас на војним академијама широм свијета, као ремек-дјело стратегијски изведене војне операције и најсвјетлији примјер јунаштва, херојства и патриотизма, а да је данашња Србија исто толико храбра и посвећена слободарским идејама и очувању државног суверенитета и територијалног интегритета.

“Окренувши се будућности, са поносом се сећајући наших предака, ми потомци ових великих јунака живимо у земљи у којој је реч слобода највећа дужност и обавеза”, поручила је Тепавчевићева.

Тепавчевићева је подсјетила да је Србија тада успјела да порази аустроугарске трупе, супротставивши се војној сили која је у том моменту имала шест пута већу територију и једанаест пута више становника и тако извојевала прву побједу савезничких снага на европским фронтовима, саопштено је из ресорног министарства.

“Зато данас, са овог места, где су сахрањени српски војници, поручујемо да се прошлост не заборави, а да се херојски подвизи церских јунака заувек памте. То је наше наслеђе и понос”, закључила је Тепавчевићева.

Церска битка одиграла се током августа 1914. године, а након што су извојевали побједу, српски војници предвођени генералом Степом Степановићем показали су невјероватну храброст и патриотизам који је остао уткан у колективну свијест нације.

У току десетодневне битке српска војска изгубила је 3.000 бораца, док је 15.000 рањено, али су аустроугарски губици били знатно већи – 8.000 мртвих војника, 30.000 рањених и 4.500 заробљених.

Српска побједа над бројно надмоћнијим непријатељем је означила прву побједу савезника у Првом свјетском рату.

Извор: Срна

Остале Вијести