НОВОСТИ

Обиљежено 80 година од стријељања 2.796 цивила у Крагујевцу

21/10/2021

Молебаном и комеморативном манифестацијом “Велики школски час” у спомен-парку Шумарице обиљежено је 80 година од нацистичког масакра у Крагујевцу, у којем је убијено 2.796 цивила, међу којима је било и 300 ђака и наставника Мушке гимназије, као и петнаесторо дјеце од осам до 15 година.

 

Молебан у Шумарицама

 

Манифестацији, којом се обиљежава и Дан сјећања на српске жртве у Другом свјетском рату, присуствовали су садашњи и бивши предсједник Србије Александар Вучић и Томислав Николић, потпредсједник њемачког Бундестага Клаудија Рот, представници дипломатског кора, као и делегације бројних удружења и грађани.

Након помена страдалима, који је служио Његово преосвештенство епископ шумадијски Јован, вијенце на споменик стријељаним ђацима и наставнцима положили су Вучић, министри, представници Скупштине Србије, Војске Србије, вјерских заједница, Града Крагујевца, СУБНОР-а, као и ученици и професори Прве крагујевачке гимназије.

 

Пошту страдалима одали су и амбасадор САД Ентони Годфри и представници амбасада Пољске, Словачке, Аустрије, Француске, Белорусије, Палестине и Казахстана.

 

На “Великом школском часу” изведена је поема “Црни дан” Душка Радовића. Та поема, која говори о једном од најтрагичних догађаја у српској историји, намјенски је написана за “Велики школски час” на којем је премијерно изведена 1971. године.

Масовна погубљења цивила у Крагујевцу сматрају се једним од највећих злочина њемачке војске у Другом светском рату.

Егзекуције недужних трајале су од 19. до 21. октобра 1941. године, а масовна стријељања била ду одмазда за десет убијених и 26 рањених њемачких војника.

Када је издата наредба да се за једног убијеног Нијемца ликвидира 100, а за рањеног 50 Срба, нацисти су кренули у крвави пир и за три дана у Крагујевцу и околним селима стријељали око 3.000 људи.

Након Другог свјетског рата владало је увјерење да је у масакру убијено 7.000 цивила. Идентификовано је 2.796 жртава, али се вјерује да их има неколико стотина више.

У знак сјећања на жртве стријељања читав простор Шумарица 1953.године претворен је у спомен-парк. Меморијални комплекс обухвата 352 хектара, а на том простору је 30 масовних гробница.

У оквиру комплекса налази се десет споменика, подигнутих на хумкама убијених.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести