НОВОСТИ

Обиљежен дан одбране Приједора

30/05/2021

У Приједору је обиљежено 29 година од одбране града у знак сјећања на 30. мај 1992. године, када је у нападу муслиманских паравојних формација погинуло 15 бораца из редова Војске Републике Српске (ВРС) и полиције, а 26 их је рањено.

 

У Приједору је обиљежено 29 година од одбране града

У Приједору је обиљежено 29 година од одбране града

 

Парастос је служен погинулим борцима, а положени су и вијенци код Споменика “За крст часни”, гдје је одржан и пригодан програм.

 

Градоначелник Приједора Далибор Павловић је обраћајући се присутнима истакао да је обавеза присјећати се и поклонити жртвама, да не буду заборављене.

 

“Историја се не може прекрајати, јер ријеч људи који су те дане преживјели, а овдје су међу нама – јача је од тога. Међу нама су данас и породице које су тог несрећног дана остале без својих најмилијих, а они знају истину и са овог мјеста им поручујем – у свом болу нисте сами”, истакао је Павловић.

Он је додао да је обавеза да успомену на њихове синове, очеве и мужеве заједно чувамо од заборава, јер њихова храброст остаје исписана у историји овог града.

“Дијалог и разговор – адути су за чување историје, која је свима нама подједнако болна, јер народ који не чува своју историју, нема ни будућност. На нама је да праштамо, јер само тако можемо градити будућност. А Приједор, какав је данас, опредијељен је за будућност у којој сви подједнако имају мјеста, уз поруку да се више никада и никоме овако нешто не понови”, поручио је Павловић.

 

Предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила града Приједора Здравка Карлица рекла је да и послије 29 година још нико није процесурин због свега овога што се тога дана догодило.

 

“Наша огранизација је почела обиљежавање овог догађаја 2007.године, а само због истине о дешавању у граду, да се зна и за овај догађај и неке које су му претходили, за које никад нико није одговарао”, рекла је Карлица, чији је супруг подлегао повредама од рањавања приликом овог напада на Приједор.

Она је додала да јее циљ обиљежавања да допре истина што даље, јер су Срби били прве жртве и за то нико није одговарао.

Помену за све погинуле у одбрани града претходило је полагање вијенаца на Спомен плочу припадницима полиције погинулим у одбрани града у згради Полицијске управе Приједор, а потом је улицама прошла свечана поворка.

Извор: блпортал

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести