НОВОСТИ

Обиљежен Дан романијских бригада

21/05/2021

На Сокоцу је данас обиљежен 21. мај, Дан романијских бригада, Прве пјешадијске и Друге моторизоване бригаде Војске Републике Српске и тим поводом положени су вијенци на Централни споменик на коме је уписано 1.250 имена погинулих српских бораца.

 

21. мај, Дан романијских бригада

21. мај, Дан романијских бригада

 

У Цркви Светог пророка Илије служен је парастос за погинуле и умрле борце, а организована је посјета Спомен-соби погинулима.

 

Предсједник Скупштине борачке организације општине Соколац Жељко Лалић рекао је да је кроз ове двије јединице Војске Републике Српске током минулог рата прошло око 15.000 бораца и да је животе у темеље Српске из ових бригада уградило 1.100 бораца.

 

Он је додао да је са подручја општине Соколац у одбрамбено-отаџбинском рату погинуло 278 припадника Војске Републике Српске, те да је било породица и са два погинула које заједница никада не смије заборавити.

 

“Tо ће бити не само наша, него и обавеза наше дјеце да се увијек сјећемо људи који су створили Републику Српску, донијели слободу и мир који ће бити дуготрајан уз остварење циљева за које смо се борили”, изјавио је Лалић новинарима.

 

Према његовим ријечима, иако је 21. мај један од најбитнијих датума не само за општину Соколац него и за ширу романијску регију, Борачка организација тај датум због епидемиолошке ситуације ове године обиљежава скромно, уз присуство неколико гостију и чланова Скупштине Општинске борачке организације.

 

Борац прве категорије Илијашке бригаде и отац погинулог борца Ненад Tопалић рекао је да је обиљежавање Дана романијских бригада значајан датум, чиме се његује култура сјећања и исказује захвалност онима који су донијели слободу српском народу након тешких дана рата и напуштања огњишта и имања.

 

“Увијек присуствујем обиљежавању значајних датума из минулог рата јер је то сјећање на мог сина и знак захвалности његових сабораца за оно што је учинио за Српску”, рекао је Tопалић.

 

Прва романијска пјешадијска бригада проистекла из 216. Брдске бригаде са командом на Хан Пијеску и била је ангажована на ратиштима бивше Југославије до избијања рата 1992. у БиХ.

 

Друга романијска моторизована бригада основана је 21. маја 1992. на Сокоцу и тај дан се обиљежава као Дан романијских бригада, које су прошле сва ратишта у минулом отаџбинском рату.

 

Прва Романијска пјешадијска бригада одликована је Медаљом Петра Мркоњића, а Друга романијска моторизована бригада Одредном Немањића.

Извор: СРНА

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести