НОВОСТИ

Обиљежен Дан словенске писмености и празник Светих Ћирила и Методија

25/05/2021

Изложбом калиграфских радова и предавањем о теми “Значај очувања ћирилице”, српско удружење Ћирилица из Требиња, обиљежило је Дан словенске писмености и празник Светих Ћирила и Методија. Калиграфски радови настали су у фебруару, поводом Дана матерњег језика.

 

Значај очувања ћирилице

Значај очувања ћирилице

 

Гојко Перовић, ректор Богословије “Светог Петра Цетињског”, рекао је да долази из града који је споменик ћирилице, с обзиром на то да је Октоих, прва књига која је штампана ћирилицом, штампана у том граду, 1494. Тада су први пут на ћирилици добијене богослужбене књиге, и утолико је значајније да црква чува то писмо.

 

– Нико није у цркви нити икоме пада на памет да ниподашатава ниједан од свјетских језика, на којима се споразумијева са читавим свијетом, али је је као важно да оно, на чему смо се први пут богу помолили, и на чему смо написали прве молитве, да то сачувамо од наших предака, и предамо нашим потомцима, нашој дјеци – рекао је протојереј сраврофор Гојко Перовић.

На томе истрајава и Удружење Ћирилица, које прославља просвјетитеље и светитеље Ћирила и Методија, као зачетнике словенске писмености. Овакви скупови су од изузетне важности за очување ћириличног писма.

 

– Циљ је да се осврнемо на оно што говоримо од почетка, од оснивања Удружења, а то је да се ћирилица губи у јавности, а не можемо да дозволимо да се наше хиљадугодишње писмо изгуби, морамо да му дамо више простора, да више размишљамо о томе, треба да почено од тога да сачувамо ћирилицу – навела је Весна Андрић, предсједница Српског удружења Ћирилица, Требиње.

 

Допринос томе дали су и ученици требињских основних школа, изложбом калиграфских радова, под називом Љепота писања.

 

Радионица је одржана у сарадњи са Народном библиотеком, а изложено је више од педесет радова калиграфије и дјечијег иконописања.

Остале Вијести