НОВОСТИ

ОВАКО РАДИ ПАТРИОТА: Никодим Ника Савић издао први лист у Турској НА ЋИРИЛИЦИ

15/08/2021

„Живио си као Србин, за твој народ само силе си млађане улагао, у бољу будућност његову се надао!” – пише на посмртници Нике Савића Савовића, објављене на насловној страни листа који је основао…

 

Никодим Ника Савић издао први лист у Турској НА ЋИРИЛИЦИ

Никодим Ника Савић издао први лист у Турској НА ЋИРИЛИЦИ

 

Почетком јануара 1895. године, султан Гази Абдул Хамид, издао је дозволу за штампање првог српског листа у Турској на ћирилици, који се звао “Цариградски Гласник” и излазио једанпут мјесечно. Први број изашао је 5. јануара 1895., док се други број листа појавио 21. јануара 1895. године.

Његов оснивач и главни уредник је био Пећанац Ника Савић Савовић, син угледног пећког трговца Спире Савовића. Прво образовање је добио у манастиру Високи Дечани, гимназију је завршио у Београду, а трговачку школу у Солуну.

“Цариградски гласник” је имао око 30 сарадника из разних мјеста Косова и Метохије, који су објављивали народне умотворине из старе Србије. У скупљању претплате Ники Савићу је помагао и Лазар Николић, учитељ из Пећи.

Поред народних умотворина, лист је доносио и поједине чланке из живота Срба у Турској, као и литерарне прилоге најугледнијих српских књижевника.

Лист се могао набавити у Цариграду на неколико мјеста, по цијени 20 пара „у сребру“…

Претплата се скупљала у многим мјестима Отоманског царства али и Србији (по цијени 1 динар). Примјерци су одлазили јануара 1895. године у Солун, Скопље, Призрен, Пљевља, Беране, Пећ, Београд, Ниш, Обреновац, Лесковац, Врање итд.

”Цариградски гласник” престао је да излази 1909. године.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести