НОВОСТИ

Овај човјек је био шеф Титу! Ријеч је о масону који је ОСУЂЕН НА СМРТ, а ево коју ложу је водио

22/10/2022

И дан данас се расправља о томе да ли је Јосип Броз Тито био масон. Све више аутора говори у прилог томе да Тито јесте припадао слободним зидарима. Али оно што је у једној емисији открио Славко Ненезић, аутор књиге “Масони у Југославији 1764-1980” баца једно сасвим другачије свјетло на цијелу причу.

 

Овај човјек је био шеф Титу

Овај човјек је био шеф Титу

 

“Симболичка Велика ложа Либертас са сједиштем у Загребу је била политичка организација иако је имала све масонске атрибуте, сем једног – није добила самосталност. Она је имала такозвано признање само од Велике ложе Хамбурга. Иначе то је једина велика ложа у нацистичкој Њемачкој која није била забрањена. Први велики мајстор, дакле предсједник те организације је био потоњи усташки маршал Славко Кватерник”, рекао је Ненезић.

Према његовим ријечима Јосип Броз Тито је био члан управо те симболичке и самопроглашене масонске организације – Велике ложе Либертас.

“Њему је шеф био, у формалном смислу, Славко Кватерник. Тито је био близак са великим бројем слободних зидара што из Загреба што из Београда. Он је у чувеном интервјуу који је дао Вељку Булајићу рекао да је он за припреме напада Њемачке на СССР сазнао преко масонских канала. То је како тврди јавио Совјетима и Стаљину. Сама та чињеница говори да је имао блиске комуникације”, рекао је Ненезић.

Подсјећања ради Драган Малешевић Тапи, један од најпознатијих српских сликара, у једном интервјуу је говорећи о масонерији поменуо Јосипа Броза Тита.

“Људи који ништа нису прочитали о масонерији а ипак желе нешто ружно да кажу о томе кажу – главни масон је био Тито. На овим просторима је постојала само једна масонска оргаизација све до 1926. Тад се из Велике ложе Југославије издвојила хрватска ложа Либертас. Језуити су сазидали у Загребу Језуитски колегиј, чији је главни програм био прогон и уништавање масонерије”, рекао је Тапи.

Према његовим ријечима у ложи Либертас било је касније водећих усташа.

“Та ложа је била против масонерије са ових простора. И Тито је припадао тој ложи. Али није одлазио на састанке, није га превише интересовало. То је касније искоришћено када га је Черчил у Напуљу у једном шкотском ритуалу уздигао на 33. степен. Тито је као и Реза Пахлави и низ водећих државника тог времена био масон 33. степена”, рекао је он.

КО ЈЕ БИО СЛАВКО КВАТЕРНИК?

Славко Кватерник се родио 1878. године у Коморским Моравицама (након 1919. године ово мјесто понијело је назив Срске Моравице, а од 1991. зове се само Моравице), малом мјесту у Горском котару недалеко од данашње границе са Словенијом.

Након стварања Краљевства Срба, Хрвата и Словенаца добија у новој војсци чин потпуковника а затим и пуковника, након чега одлази у пензију. Све вријеме ради на јачању усташлука у Југославији. 10. априла 1941. године, на врхунцу Априлског рата, са трупама Вермахта које се неумитно приближавају Загребу а након што је Влатко Мачек одбио да преузме контролу над новом хрватском државом, руковођен немачким опуномоћеником Везенмајером, преко радија проглашава Независну Државу Хрватску.

Наредних шест дана биће предсједник привремене владе, а након доласка Павелића у главни град постаје други чојвек НДХ, доглавник, члан Главног усташког стана, министар домобранства, усташки крилник (највиши чин у Усташкој војници, еквивалент генералу) и војсковођа Домобранства НДХ (еквивалент фелдмаршалу, односно нашем војводи).

Активно је подржавао прогон и убијање Срба, чак, држао је ватрене говоре усташама које су вршиле злочине над Србима. А ватрене је говоре држао и добровољцима који су кретали пут Источног фронта. Међутим, није се задржао само на говорима. Слао је казнене експедиције по Босни, Херцеговини, Далмацији, Лики, Банији, Кордуну, које нису биле ограничене само на припаднике партизанског покрета, већ на читав српски живаљ. Био је међу оним људима којима је падао у шаке плијен од пљачки, наводи Мондо.

У једном тренутку одлази у Аустрију гдје ће остати до краја рата. Тамо бива ухапшен од стране Американаца који га испоручују југословенским властима. Судило му се у Загребу. На смрт је осуђен дана 6. јуна 1947. године, а стријељан је 13. тог мјесеца.

 

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести