НОВОСТИ

ОВО БИБЛИЈСКО ИМЕ НОСИЛИ СУ КНЕЖЕВИ И НАУЧНИЦИ СВЈЕТСКОГ ГЛАСА: “Безгрешан и послат од Бога”

21/08/2022

Име Михајло, односно Михаило вијековима је популарно у хришћанским земљама. Претпоставља се да је поријеклом из хебрејског језика и да у буквалном преводу значи “онај који је као Бог”.

 

 

Међутим, може се срести и тумачење да је значење имена Михајло заправо реторичко питање које гласи: Ко је као Бог?

По Библији, Михајло је био први од седам арханђела, управо онај који се изборио против прерушеног Луцифера. Данас се тумачи да је дјечак који носи име Михајло (или Михаило) заправо “послат од Бога”, “дар од Бога”, “анђео”, “свети и безгријешан”, “слуга Божји”…

По неким теоријама, име Михајло, односно Михаило потиче од грчке, односно латинске ријечи “Мицхаел” или “Миховило”, а понегдје ординира и теза да је име Михајло/Михаило заправо арапског порекла – од “Михаил”.

Надимци који прате име Михајло/Михаило су Мики, Микица, Миха и Миша, а ово име заступљено је и у Украјини (Михајло), Француској (Мишел), Русији (Михаил), Њемачкој и Великој Британији (Михаел), Шведској и Норвешкој (Микаел)…

Историја памти да су ово име носили први српски краљ Михаило Војислављевић који је владао Дукљом, Травунијом, Захумљем и Рашком, потом кнез Михаило Обреновић, научник Михајло Идворски Пупин, математичар Михаило Петровић познатији као Мика Алас…, наводи Телеграф.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести