НОВОСТИ

Шпирић: Српски делегати досљедно поштују закључке Скупштине Српске |

Бореновић одговорио Тривићевој: Ништа не би постигла да није било мене и партије |

Тривић: Бореновић није смио на црту Додику |

Ковачевић: Република Српска није крпа којом може да се брише под |

Вишковић: Имовина прије 30 година уграђена у Устав Српске – Комшић и Бећировић немају ту шта да траже |

СВЕ ОТИШЛО У НЕПОВРАТ ЗБОГ ЈЕДНОГ ПРЕСРЕТНУТОГ ПИСМА… Да је Карађорђе прихватио ово, историја Србије би изгледала ПОТПУНО ДРУГАЧИЈЕ! |

ТАЈНЕ ИЗ ЋЕЛИЈЕ 1.121 У КОЈОЈ ЈЕ БОРАВИО МИЛОШЕВИЋ! Био је свјетска ексклузива без премца, нудили су баснословне суме новца за његове фотографије! |

Удружење логораша: Пуна подршка институцијама Српске у заштити националног интереса Срба и очувања Српске |

Нешић: Неће проћи Бећировићев и Комшићев закон о имовини |

Егић: Успјели смо да испоштујемо све захтјеве борачке популације |

Ово српско село је некад било ЈЕДИНО УЦРТАНО НА МАПИ СВИЈЕТА: Око њега су се отимале велике силе, а имало је ВИШЕ СТАНОВНИKА ОД ЛОНДОНА

07/08/2021

Средњовјековна српска историја и дан данас се чува у селу које се налази у срцу Шумадије.

 

Средњовјековна српска историја

Средњовјековна српска историја

 

Из равне Груже диже се величанствени крш на ком се налазе остаци старог града у који су се Срби склањали од непријатеља.

Поједини историчари кажу да је тада Борач имао више становника него Лондон, а током вијекова у њему су живјели цареви, краљеви и властелини. Према археолошким истраживањима град је стар око двије хиљаде година, а Срби су га подигли на римским темељима.

Борач, старо село усред Шумадије, чувено је по Борачком кршу, остатку угашеног вулкана, који је настао прије 20 милиона година. На њему су тврђаве градили Kелти, Римљани, Византинци и Срби и као такво је уцртано на мапи свијета.

Борач је стар двије хиљаде година, а име је добио по борбеном духу локалног становништва. Изградњи града и његовој слави највише је допринијео деспот Стефан Лазаревић који је на том мјесту са Дубровчанима потписао Споразум о слободној трговини.

Град је био подијељен на три дијела: горњи за властелу, средњи за чиновнике и војску и доњи за становништво. Град је био војно-стратешко упориште. Због географског положаја важио је за неосвојиву тврђаву. Један млетачки картограф уцртао га је у мапу свијета.

У Борачу су постојала два манастира и девет цркава. Гробље се простирало на око пола хектара. Споменици су првобитно били направљени у јарким бојама и имали су одређена обиљежја: ако је сахрањен дрвосјеча – сјекира, ако је војник – шајкача.

Борачки крш проглашен је за споменик природе и под заштитом је државе Србије.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести