НОВОСТИ

Ово су судије које ће изрећи коначну пресуду Ратку Младићу

07/06/2021

Пет судија одлучиваће о судбини Младића, којем је према првостепеној пресуди изречена доживотна затворска казна. Ни једно од пет судија није из Европе, већ их је четворо са афричког континента, док је један са Јамајке.

 

Пет судија који одлучују о судбини Младића

Пет судија који одлучују о судбини Младића

 

Приска Матимба Нијамбе је из Замбије, а предсједавајућа је апелационог Савјета у случају Младић. Прије десет година, тачније 2011. је изабрана за судију Међународног резидуалног механизма за кривичне судове, док је од 2006. и судија Високог суда Замбије.

 

Мустафа ел Баж је из Марока, а 2018. године уврштен је на списак судија у приправности Међународног резидуалног механизма за кривичне судове.

Обавља дужност савјетника у Касационом суду у Рабату у Мароко, а обављао је дужност замјеника државног тужиоца Марока 2008. године. У апелациони Савјет именован је умјесто преминулог Геберда Густава.

Амината Нгум је из Гамије, чије држављанство има након склопљеног брака с држављанином Гамбије, док има и држављанство Зимбабвеа на основу држављанства својих родитеља. Именована на функцију судије у приправности Међународног резидуалног механизма за кривичне судове 2011. године. Генерална скупштина УН-а је изабрала 2011. године, док је заклетву пред секретаром Механизма положила 27. априла 2012. године.

Елизабет Ибанда-Нахамија је из Уганде, а о њој нема много података на интернету. Пише да је испуњена, паметна и предана суткиња која са страшћу приступа према Међународном кривичном праву, људским правима и међународном хуманитарном праву.

Сејмонт Пентон је с Јамајке. Био је судија Великог суда Кајманских острва између 2001. до 2006. године, добитник је Фулбригхтове стипендије за посматрање америчког правосудног и законодавног система.

 

Извор: блпортал

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести