НОВОСТИ

Одата почаст страдалим припадницима „Младе Босне“

28/06/2021

Замјеник начелника општине Источно Ново Сарајево Александар Костовић истакао је данас да је Видовдан за српски народ важан из више разлога, а да су хици из 1914. године доказ да се нит слободарског духа провлачи од Косовског боја до данашњих дана.

 

страдали припадници „Младе Босне“

страдали припадници „Младе Босне“

 

Костовић је данас, у оквиру манифестације “Принципови дани у Источном Новом Сарајеву”, присуствовао Светој литургији у капели Светих Арханђела Георгија и Гаврила у Сарајеву и са начелником општине Јованом Катићем положио вијенац на споменик припадницима “Младе Босне”.

“Ови дани и догађаји су јако битни јер шаљу поруку да смо народ који воли и цијени слободу и да смо народ који се сјећа оних који су положили своје животе за ту слободу”, рекао је Костовић новинарима.

Он је истакао да је ова величанствена капела сама по себи историјски споменик – пројектовао ју је највећи архитекта тог доба Александар Дероко, а направљена је од надгробних споменика са старог православног гробља које се налазило на мјесту данашњег парламента БиХ.

“Преношењем остатака видовданских хероја, ово мјесто је добило симболику и представља споменик сарајевскиом Србима и идеалима младобосанаца који су се борили за слободу”, рекао је Костовић.

 

Овом приликом, он је подсјетио да је општина Источно Ново Сарајево донијела храбру политичку одлуку и направила парк посвећен Гаврилу Принципу у којем је постављена и његова биста, идентична оној у Београду.

 

Костовић је најавио да ће, највјероватније, наредне године, поред Принципове, поставити бисте његових сарадника из “Младе Босне”.

Представници локалне власти одали су почаст припадницима “Младе Босне”, и на споменик Гаврилу Принципу, у парку које носи његово име у Источном Новом Сарајеву, положили вијенце.

Предсједник Борачке организације ове општине Драгиша Тушевљак рекао је новинарима да је 28. јуни, Видовдан, један од веома важних датума у историји српског народа.

“Ово је дан када се присјећамо свих српских жртава које су страдале за слободу од Косовског боја до данас. Борачка организација настоји да његује традицију и то пренесе на млађе генерације”, изјавио је Тушевљак.

На Видовдан, 28. јуна 1914. године, члан “Младе Босне” Гаврило Принцип извршио је у Сарајеву атентат на аустроугарског престолонасљедника Франца Фердинанда, а од посљедица случајног рањавања преминула је његова супруга Софија Хотек.

Сарајевски атентат послужио је аустроугарским властима за напад на Србију, што је довело до избијања Првог свјетског рата.

Чланови “Младе Босне” извршили су атентат у знак протеста против аустроугарске окупаторске политике и због тежње Срба за ослобођење и уједињење.

 

Извор: СРНА

Остале Вијести