НОВОСТИ

Одбрана Сарајевско-романијске регије омогућила опстанак Срба

17/06/2021

Сарајевско-романијски корпуса током одбрамбено-отаџбинског рата бранио је територију Републике Српске од Хан Пијеска, преко Илијаша, Вогошће, Хаџића, Неџарића, до Доброг Поља, према Калиновику.

 

Сарајевско-романијски корпус

Сарајевско-романијски корпус

 

Против себе је, каже генерал Миломир Савчић, имао далеко већи број муслиманских оружаних снага. Он каже да се не говори истина о дешавањима у Сарајеву.

 

„Они тврде да је сваки метак испаљен са српских положаја био метак снајперисте и да је био усмјерен на наношење губитака или убиство цивила, дјеце поготово. Вјерујте да је прича потпуно другачија, ја сам радио на том предмету“, казао је Миломир Савчић, бивши генерал Војске Републике Српске.

У одбрани Сарајевско романијске регијепогинуло је 4.156 бораца Војске Републике Српске. Њихово херојство не смије да буде заборављено.

„Ја се надам да ће и у наредним годинама, не само наредних 26 него и наредних 100 година Срби, наши потомци сјећати херојства које су дати у том моменту за стварање и одбрану Републике Српске“, рекао је Радован Вишковић, предсједник Владе Републике Српске.

„Сви су подједнако заслужни, можда тад 1995.године нисмо били ни свјесни шта смо урадили за Републику Српску. Из дана у дан ће то постајати једна јача чињеница и служити новим нараштајима да храбро корачају кроз будућност“, поручио је Бошко Југовић, начелник општине Пале.

Одбрана Сарајевско-романијске регије у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату омогућила опстанак Срба на овом подручју, што је водило стварању Републике Српске, Источног Сарајева и његових локалних заједница.

„Те три ријечи одбрана, стварање и опстанак говоре о улози српског народа и српског војника у периоду 1992-1995.година на овом простору. Задржати, одбранити, народ, цивиле иза себе“, нагласио је Љубиша Ћосић, градоначелник Источног Сарајева.

Као симбол отпора, на овом простору изграђен је манастир Свети Георгије на Равној Романији, гдје се у Спомен-цркви налази више од 4.000 уклесаних имена бораца погинулих у одбрани Сарајевско-романијске регије.

 

Извор: АТВ

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести