НОВОСТИ

Одржано предавање о Посавско-требавској буни

23/06/2021

Предавањем о теми “Национално-ослободилачки покрети Срба у 19. вијеку, Посавско-требавска буна 1858” професора Боривоја Милошевића у Модричи је почела Видовданска недјеља у којој ће бројним манифестацијама бити обиљежен Дан општине – 28. јун.

 

професор Боривојe Милошевић у Модричи

професор Боривојe Милошевић у Модричи

 

Милошевић, који је професор на Филозофском факултету универзитета у Бањалуци, рекао је да је Посавско-требавска буна један од најзначајнијих национално-ослободилачких покрета Срба овог краја у 19. вијеку, који се може повезати са свим каснијим борбама Срба за слободу и национално јединство, међу којима је пробој Коридора на Видовдан 1992. године.

“Срби су буну подигли у дијеловима брчанског, градачког и грачаничког среза, у доба најжешће османлијске најезде на све оно што је хришћанско-православно и српско”, рекао је Милошевић.

Он је додао да су међу вођама устанка били знаменити свештеници Стеван Аврамовић из Орашја и Хаџи Петко Јагодић из Врањака код Модриче.

“И на овај начин, кроз предавања и видовданске свечаности, његујемо културу сјећања на ове важне историјске догађаје и личности”, рекао је Милошевић, који је доктор историјских наука.

Професор историје из Модриче Димитрије Живановић, члан Клуба историчара “Посавина”, који је организатор предавања, рекао је да историја Посавине и Трбаве није довољно заступљена у образовном систему Републике Српске.

Живановић је навео да је Клуб историчара “Посавина”, чији су чланови из Шамца, Модриче, Бањалуке, Приједора и Добоја, основан прије три године с циљем истраживања историјских догађаја на подручју Посавине и Требаве.

“Важно је да се значајни историјски догађаји и личности са овог подручја представе јавности, нарочито младим”, рекао је Живановић.

Предавање је одржано синоћ у Српском културном центру.

 

Извор: СРНА

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести