НОВОСТИ

Од 5. до 7. августа обиљежавање 26 година од страдања Срба у „Олуји”

04/08/2021

У Републици Српској од 5. до 7. августа биће обиљежено 26 година од страдања Срба у злочиначкој акцији хрватске војске и полиције “Олуја”, најављено је из Документационо-информационог центра Веритас.

 

обиљежено 26 година од страдања Срба у злочиначкој акцији хрватске војске и полиције "Олуја"

обиљежено 26 година од страдања Срба у злочиначкој акцији хрватске војске и полиције “Олуја”

 

У акцији “Олуја” у августу 1995. године са вјековних огњишта протјерано је више од 220.000 Срба, а њих око 2.000 је погинуло и нестало.

Према програму обиљежавања који је сачинио Веритас, у четвртак, 5. августа, у Храму Христа Спаситеља у Бањалуци у 11.00 часова биће служен парастос страдалим Србима, а у 12.30 часова предвиђено је полагање вијенца на споменик страдалим Крајишницима на Динари на Пердуовом гробљу.

У петак, 6. августа, у Новом Граду у 10.00 часова у Храму Светих апостола Петра и Павла биће служен парастос страдалим Србима, у 10.45 часова биће прислужене свијећа на “мосту спаса” и спуштени вијенци у ријеку Уну, а у 11.45 часова у Сводни биће служен помен и положени вијенци код Спомен крста.

У суботу, 7. августа, у мјесту Јањиле, на Петровачкој цести гдје је хрватска авијација бомбардовала избјегличке колоне, у 11.00 часова биће служен парастос и полагање вијенаца на спомен-крст, а у 12.00 часова биће организована посјета Спомен соби у Дринићу.

Организатор обиљежавања је Веритас у сарадњи са локалним заједницама и Српском православном црквом.

У насељу Бусије, код Београда сутра ће бити обиљежен Дан сјећања на све страдале и прогнане Србе у хрватској злочиначкој акцији “Олуја”.

Извор: Срна

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести