НОВОСТИ

ЗБОГ ЊЕНЕ ХУМАНОСТИ, МОЖДА ЈЕ ПРОГЛАСЕ ЗА СВЕТИЦУ! Знате ли ко је Јелена Савојска и зашто је тражила дворску даму из Србије? |

ИДЕМО ЛИ ЊИХОВИМ СТОПАМА? Стефан Немања и Стефан Првовенчани су стварали државу, а Свети Сава је испунио духовним и културним садржајима! |

Коме смета суверенистичка политика Српске и пријатељска веза са Мађарском? |

Цвијановић: Јефтин популизам без уставног утемељења, имовина припада ентитетима |

Рунић: Додик окупља српски народ и подршка је Србима у ФБиХ |

Амиџић-Шелдон: Свјетска банка наставља да пружа снажну подршку БиХ |

Убијени бијељински инспектор био на дужности; Осумњичени предат Тужилаштву |

Влада Српске: Више новца за права из система социјалне, дјечије и породичне заштите |

Додик: “Граница постоји” има историјски значај, бранимо нашу имовину |

ДЕМОС против скупљег паркинга у Бањалуци; Босанчић предао иницијативу Уставном суду |

Оживљавање Кочићевог огњишта

09/08/2021

У Стричићима код Бањалуке, гдје се родио народни трибун и писац Петар Кочић, биће одржан посебан културно-умјетнички програм у оквиру 56. Кочићевог збора са циљем оживљавања Кочићевог огњишта, саопштено је из бањалучке Градске управе.

 

Народни трибун и писац Петар Кочић

Народни трибун и писац Петар Кочић

 

Најзначајни дио овогодишње манифестације биће одржан на Кочићевом огњишту којег чини пет објеката, и то родна кућа Петра Кочића, дводијелна динарска планинска кућа брвнара, двије зградице и амбар.

У сарадњи са Музејом Републике Српске у протекле четири године од пет – уређена су три објекта и ове године биће оживљени обичајима из Кочићевог времена.

У саопштењу се наводи да је намјера градске администрације да у сарадњи са другим установама и организацијама оживи Кочићево огњиште како би се оно позиционирало као туристички локалитет.

Шеф Тима за комуникацију Градске управе Тања Вукомановић истакла је да је ово велики културни и туристички потенцијал и биће уложен труд да буде оживљен како би Кочићево огњиште било посјећено не само током августа када се одржава Кочићев збор, него и током године.

“Зато је и окосница овогодишње манифестације у част Петру Кочићу управо програм, као и изглед и оживљавање огњишта у Стричићима на којем ће бити организовани бројни садржаји”, рекла је Вукомановићева.

Она је додала да ће цијели простор бити додатно оплемењен у духу Кочића, те да је центар Бањалуке већ уређен мотивима са Змијања.

Културно-умјетнички програм на Кочићевом огњишту биће приређен 29. августа у 10.30 часова у сарадњи града Бањалуке, Академије умјетности Универзитета у Бањалуци и Удружења књижевника Републике Српске.

Оживљавање огњишта симболично ће почети паљењем ватре на Кочићевом огњишту, а потом ће услиједити културно-умјетнички програм у којем ће учествовати Академско културно-умјетничко друштво /АКУД/ “Веселин Маслеша”.

Мушка и женска пјевачка група АКУД “Веселин Маслеша” извешће сплет народних пјесама, а фолклорна група “Пастирске игре” са Змијања, док ће програм завршити наступом “Маслешине” дјечије фолклорне групе.

У програму ће учествовати и пјесници који ће говорити своје стихове.

Из Градске управе подсјећају да ће 56. Кочићев збор бити одржан од 23. до 29. августа на три локације – у Бањалуци, Стричићима и Београду.

Свечано отварање ове традиционалне манифестације биће уприличено 23. августа у 20.00 часова у парку “Петар Кочић”.

Извор: Срна

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести