НОВОСТИ

Омогућити конститутивност Срба у два федерална кантона

07/06/2021

Замјеник предсједника Градског вијећа Мостара Велибор Миливојевић и одборник у Скупштини општине Оџак Дамир Иветић позвали су скупштине Херцеговачко-неретванског и Посавског кантона да усвоје амандмане на Уставе који ће омогућити конститутивност Срба у ова два кантона.

 

Мостар: Велибор Миливојевић и Дамир Иветић

Мостар: Велибор Миливојевић и Дамир Иветић Фото: СРНА

 

Миливојевић и Иветић разговарали су у Мостару о политичкој ситуацији и положају Срба у Федерацији БиХ, те о сарадњи одбора СНСД-а из Мостара и Оџака, на чијем су челу.

 

Миливојевић је након састанка изјавио да ће у наредном периоду бити интензивирана сарадња и направљена стратегија како би се објединило све што носи српски предзнак у ФБиХ, а све са циљем да се сачува даље расељавање и обезбиједи равноправан положај српског народа.

 

“Усагласили смо се да СНСД, као водећа странка и странка која окупља највише Срба у ФБиХ може да буде покретач тих активности. Ми ћемо настојати да окупимо све људе са циљем борбе за опстанак и останак, као и даљи повратак. Наш циљ није само да се изборимо за равноправан положај Срба већ и да наша заједница буде многобројнија. Мислим да имамо потенцијал. На нама је да кроз рад и заједничку стратегију дођемо до тога циља”, навео је Миливојевић.

 

Он је подсјетио да у Херцеговачко-неретванском и Посавском кантону још није обезбијеђено да Срби буду конститутиван народ и да уживају сва права као и остала два народа.

 

“Видимо да су амандмани спремни, али нажалост још немамо реализацију. Надамо се да ће се то ускоро десити и да више нећемо трошити енергију на нешто што се требало давно урадити и што је загарантовано Уставом Федерације БиХ”, нагласио је Миливојевић.

 

Иветић је подсјетио да су Срби и у Мостару и у Оџаку на прошлим изборима по први пут након рата добили своје легалне представнике, те најавио бољу сарадњу у будућности.

 

“Ово је порука свим Србима у ФБиХ да радимо на јединству. Низ оваквих састанак одржаће се у наредном периоду, а општина Оџак ускоро ће бити домаћин састанка предсједника свих општинских одбора СНСД-а у ФБиХ да покажемо јединство и дефинишемо даљу сарадњу”, рекао је Иветић.

 

Изразио је наду да ће ускоро доћи до измјена устава у Херцеговачко-неретванском и Посавском кантону.

 

“У Посавском кантону су спремни амандмани, само се чека политичка воља. Ја позивам СНСД и ХЏ да усагласе то питање, јер би нама то увелико помогло да добијемо своје представнике и могућност опстанка на том простору”, навео је Иветић.

Остале Вијести