НОВОСТИ

“ОНА ЧЕТИРИ “С“ НЕ НОСИМО СЛУЧАЈНО!“ Ријечи патријарха Иринеја које и дан данас одјекују од Газиместана до Призрена

05/08/2021

Његова светост патријарх српски Иринеј је изузетно много био везан са Косовом и Метохијом, чему је посветио и читав свој живот. Посебно ће остати упамћене његове ријечи на Видовдан 2013. које и дан данас одјекују од Газиместана до Призрена:

 

Његова светост патријарх српски Иринеј

Његова светост патријарх српски Иринеј

 

„Ја нисам рођен на Косову, али је вријеме које сам провео у Призрену, око 20 година, најљепше вријеме мога живота. Поносан сам на Призрен и Косово и Метохију. То је моја прва отаџбина, то је мој дом. Поносан сам и радостан што сам васпитаник Призренске богословије, Косова и Метохије и сада Пећке патријаршије. Душа ме боли када видим Призрен са спаљеним домовима, Призрен без Призренаца, Косово без многих Косоваца и Метохијаца. Aли, надам се да нас Господ неће оставити.

Имамо велики број светих угодника Божијих, чија тијела почивају у Патријаршији, Светог краља Стефана Дечанског у Дечанима, Светог Јоаникија Девичког у Девичу и надамо се да ће нам помоћи да сачувамо и одржимо нашу свету косовскометохијску земљу као српску земљу. То је била, то јесте и вјерујем да ће за свагда и остати. Морамо се сви потрудити да Косово и Метохију не заборавимо. Надам се да ће многи Косовци и Метохијци да се врате у своја мјеста, у своје домове, тамо гдје су рођени и гдје су живели, гдје су им гробови и молим их да се не одричу своје земље. Будимо јединствени, немојмо се дијелити, диоба нас је скупо коштала кроз читаву нашу историју. Она четири „С“ не носимо случајно, то је трагедија која нас прати од Косова Поља до данас. Подјељен народ је народ без снаге и без ичега вриједнога“.

Остале Вијести