НОВОСТИ

Онемогућено служење литургије у цркви на Ивановим коритима

19/08/2021

Свештеницима Митрополије црногорско-приморске Српске православне цркве јутрос је, на празник Преображења Господњег, онемогућено да служе празничну Свету литургију у Цркви Преображења Господњег на Ивановим коритима, метоху Цетињског манастира, саопштено је из Митрополије.

 

Онемогућено служење литургије

Онемогућено служење литургије

 

Из Митрополије су навели да је, према сазнањима добијеним од полиције, група од Митрополије неовлашћених лица, вјероватно оних који се лажно представљају као свештеници, још синоћ затворила у ту мученичку цркву.

Службеници Полиције су јутрос, најприје на Цетињу, а потом и на лицу мјеста, обавијестили свештенство Митрополије да не могу да уђу у цркву, јер се тамо већ налазе нека лица.

Митрополија је навела да ће поводом оваквог спречавања и ометања вјерског обреда, као и неовлашћеног заузимања објекта Митрополије, предузети одговарајуће правне радње, а у обавиће и молитве малог освећења цркве, због тога што су особе који нису свештеници вршили у њој радње које су имале карактер вјерског обреда.

„Митрополија црногорско-приморска најавила је полицији, управо због проблема ранијих година, иако није дужна да пријављује вјерске обреде, да ће се јутрос служити у цркви на Ивановим Коритима. Изражавамо жаљење што Полиција није благовремено реаговала и обезбиједила да се не наруши неповредивост имовине Митрополије и несметано вршење вјерске службе“, наводи се у саопштењу Митрополије.

У Митрополији немају сумње да је овдје ријеч о још једном у низу покушају подизања тензија пред свечани догађај устоличења митрополита Јоаникија, а “сасвим је јасно да иза овога стоје идеолошко-политичке структуре бившег режима које непрестано, износећи неистину до неистине, нападају Митрополију”.

„А, доказ да је то тако имали смо прилику недавно да видимо у хушкачком и мрзитељским тексту бишег директора Управе полиције, а актуелног савјетника за безбједност предсједника Црне Горе, који се ничим није оградио од скандалозних ставова тог несрећног човјека. Користећи незнање једног броја грађана Црне Горе по црквеним питањима, они покушавају да изазову немире, али се уздамо у Бога и у разумност највећег броја грађана Црне Горе, да у томе неће успјети, о чему треба приљежно да брину и надлежни државни органи“, саопштила је Митрополија.

Без обзира на све, Митрополија је навела да остаје онаква каква је и била, отворена за све људе без разлике у њиховом националном и политичком изразу, али, такође, врло одлучна у томе да не допусти нарушавање њеног историјског трајања, као и права на име, достојанство, имовину и унутрашњи поредак.

Митрополије је саопштила да не провоцира никакве сукобе нити их жели у било ком облику, али инсистира да се поштују вјерска права, како ње као институције, тако и свих њених вјерника.

„Кампања која се води против Митрополије, али и помјесне нам Српске патријаршије, није ништа друго него кампања мржње и нетрпељивости, што је у потпуном несагласју са принципима равноправности грађана и толеранције, које наводно промовишу они који ову кампању спроводе“, саопштено је из Митрополије са Цетиња СПЦ.

Извор: РТРС

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести