НОВОСТИ

ОРИЈЕНТ ЕКСПРЕС ЈЕ ПРОЛАЗИО КРОЗ СРБИЈУ: Синоним за луксузно путовање саобраћао је овим крајевима

25/10/2022

Један од најславнијих возова у историји жељезница, ОРИЈЕНТ ЕКСПРЕС, пролазио је кроз Београд и Ниш.

 

 

Оријент експрес је један од најславнијих возова у историји жељезница. Саобраћао је на линији Париз—Истанбул. Био је у власништву предузећа Компањи Интернасионал де Вагон-Лит. Оријент експрес је постао синоним за луксузно путовање возом, иако то на почетку није био.

Године 1885. отворена је славна траса преко Беча, Београда, до Ниша. Од Ниша до Пловдива путовало се кочијом, а од Пловдива до Истанбула поново возом. Године 1889. завршена је и деоница Ниш – Пловдив па је комплетиран саобраћај возом на траси Париз – Беч – Београд – Ниш – Софија – Константинопољ.

Београд је на велика врата железничке Европе ступио 1884. године када је завршена градња Главне железничке станице на данашњем Савском тргу. Убрзана изградња пруга у Србији, повезаност са рекама Дунавом и Савом, стари трговачки путеви који су још од римских времена водили овим крајевима, условили су да Београд за само пар година постане важно железничко чвориште.

Захваљујући, између осталог, и популарности Оријент експреса, дневно је кроз београдску станицу пролазило и две стотине возова, подсјећа портал Лепоте Србије.

У то доба Оријент екпрес је саобраћао дневно од Париза до Будимпеште, а три пута недјељно посљедња станица му је била у Београду и Константинопољу. За Букурешт, Констанцу и Црно море возио је једном недјељно.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести