НОВОСТИ

Осам година од полагања посмртних остатака краља Петра Другог Карађорђевића

26/05/2021

На данашњи дан 2013. године, у крипту цркве Светог Ђорђа на Опленцу, положени су посмртни остаци посљедњег југословенског краља Петра Другог Карађорђевића, краљица Марије и Александре и принца Андреја Карађорђевића.

 

Краљ Петар Други Карађорђевић

Краљ Петар Други Карађорђевић

 

Краљ Петар Други претходно је био сахрањен у манастирској цркви Светог Саве у Либертвилу, Илиноис, САД. Његовој сахрани новембра 1970. у Либертвилу, осим десетина хиљада тамошњих Срба и службених представника САД, присуствовало је и више од 400 америчких пилота које су спасили ројалисти током Другог свјетског рата у окупираној Југославији. Краљица Александра претходно је почивала на краљевском гробљу Tатои, Атина, краљица Марија на краљевском гробљу поред замка Виндзор, Британија, а краљевић Андреј на гробљу манастира Нова Грачаница у Илиноису.

 

Краљ Петар Други Карађорђевић био је прворођени син Краља Александра Првог и краљице Марије рођен у Београду 6. септембра 1923. године, а кумови на крштењу били су му енглески краљ Џорџ Шести и краљица Елизабета (касније краљица мајка).

 

Основно образовање је стекао на двору, а средње у школама у Енглеској, гдје му је школовање прекинуо атентат на његовог оца Александра Првог 1934. године у Марсеју.

Пошто је тада био малољетан и имао свега 11 година, краљевско управљање земљом пренијето је на Намјесништво које су чинила три регента, међу којима је био и његов стриц кнез Павле Карађорђевић.

На почетку Другог свјетског рата у априлу 1941. године краљ Петар Други емигрира заједно са владом, најприје у Грчку и Палестину, па у Египат, а у јуну 1941. године долази у Енглеску гдје је током рата, како стоји у саопштењу, био симбол отпора који су југословенски народи пружали нацизму.

За вријеме избјеглиштва Краљ Петар Други завршио је школовање на Универзитету у Кембриџу, након чега се придружио снагама енглеског Краљевског ваздухопловства.

Нове комунистичке власти у тадашњој Југославији одузеле су му 1947. године држављанство, а краљевској породици Карађорђевића конфисковале сву имовину.

Принуђен на изгнанство, живио је најприје у Лондону са својом супругом, грчком и данском принцезом Александром, касније краљицом Александром од Југославије, и сином Александром, рођеним 1945. године, након чега се преселио у Америку, гдје је и умро и сахрањен.

Извор: СРНА

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести