НОВОСТИ

Оскрнављена дванаеста православна црква од почетка године

25/05/2021

Вандали су оскрнавили Цркву Свете Петке у селу Доња Шипашница, у општини Косовска Каменица, а ово је дванаеста православна светиња која је нападнута од почетка године, саопштено је из Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију.

 

Црква Свете Петке у селу Доња Шипашница

Црква Свете Петке у селу Доња Шипашница

 

У саопштењу је наглашено да постоји насушна потреба да безбједност храмова Српске православне цркве буде подигнута на још виши ниво, а не да се они различитим иницијативама и притисцима из Приштине излажу додатној опасности.

 

Из Канцеларије подсјећају да се најновији напад десио у данима када представници привремених институција у Приштини покушавају да међународној јавности представе самопроглашено Косово као оазу вјерске толеранције и зону безбједности за објекте СПЦ и захтијевају од Унеска да са Листе свјетске културне баштине у опасности скине четири српске светиње.

 

– Међутим, у пракси и у свакодневном животу на територији Косова и Метохије сведочимо бројним нападима на храмове СПЦ, којима се недвосмислено показује нетрпељивост према православној вјерској баштини и шаље порука српском народу да се не могу осећати безбедно на својим огњиштима, ни у храмовима” -поручили су из Канцеларије.

 

Канцеларија је изричито затражила од надлежних органа да овај случај буде расвијетљен, починиоци кажњени и да се оваквом вјерском екстремизму стане на пут.

Остале Вијести