НОВОСТИ

Оскрнављена спомен-плоча у селу Јелачићи код Кладња (ВИДЕО)

28/06/2021

Прошле ноћи оскрнављена је спомен плоча подигнута у знак сјећања на 24 српска борца и цивила убијена у селу Јелачићи код Кладња. Споменик подигнут 2011. године, рушен је и 2014, а починиоци нису откривени. Овај пут вандализам су починили уочи традиционалног окупљања Јелачана у недјељу по Тројчиндану.

 

помен плоча подигнута у знак сјећања на 24 српска борца и цивила

Спомен плоча подигнута у знак сјећања на 24 српска борца и цивила

 

У кладањском селу Јелачићи трећи пут је полупан споменик који су заједнички подигли пријератни мјештани села и Организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске.

Споменик је полупан синоћ послије 19.00 часова, након што су вјерници завршили кошење траве и уређивање површине око споменика. Спомен плоча намјерно је разбијана ударцима тупим предметом.

– Ово није први пут и није прва провокација, али навикли смо да те радње нису процесуиране. Није то само спомен-плоча, уништена је имовина мјештана, шумско богатство, бацали су курбане по селу да нам стварају непријатан мирис кад дођемо – прича предсједник Завичајног удружења „Јелечићи“ Драженко Ердалић.

Рука вјерника, ма које вјере, не би ни посегла за скрнављењем споменика, кажу Јелачани. Ни починиоци злочина на православну Нову годину 1994, комшије муслимани нису им непознати.

Овај случај пријављен је тамошњој полицији, али мјештани не вјерују да ће они који су починили ово дјело икада бити откривени, јер то није био случај ни раније.

Јелачићи су само једно од 18 српских села у општини Кладањ, а која су сравњена са земљом. Од предратних 300 становника у Јелачиће се нико није вратио, а у општину Кладањ тек десетак старијих Срба.

Више на линку: ЛИНК

 

Извор: РТРС

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести