НОВОСТИ

ОТКРИВЕНА ТАЈНА ЧУВАНА ОД 1999. ГОДИНЕ: Србијанска ПВО је успјела да погоди и други “невидљиви“ авион Ф-117!

09/08/2021

Прича о томе како је супермодерни амерички „невидљиви“ авион Ф-117 Најтхоук оборен изнад неба Србије и завршио у блату села Буђановци испричана је већ стотинама пута, али до сада је потпуно непознато остало да је токоm НАТО бомбардовања погођен још један „невидљиви“!

 

Србијанска ПВО је успјела да погоди и други “невидљиви“

Србијанска ПВО је успјела да погоди и други “невидљиви“

 

Амерички портал „The Drive” наводи да су детаљи о томе шта се десило са другим авионом постали познати тек недавно, а потпуковник ваздухопловства САД у пензији Чарли „Туна“ Хајнлајн, и бивши пилот Ф-117, у подкасту „Афтербурн“ лично је потврдио оно што је дуги низ година била само гласина. Српска ПВО је усјела да погоди и други стелт авион, али је он ипак успио да се врати у базу у Њемачкој.

Није познат тачан датум када се погодак десио, али је сигурно да се овај догађај одиграо током априла 1999. послије обарања првог Ф-117. Подсјетимо, четвртог дана НАТО бомбардовања, припадници Трећег ракетног дивизиона 250. ракетне бригаде Противваздушне одбране Војске Југославије оборили су Ф-117А, америчко чудо од авиона израђено у стелт технологији, које је своју репутацију „невидљивог“ стекло у Заливском рату у Ираку. Пилота Дејла Зелка су америчке снаге успјеле безбједно да евакуишу, а његов авион је завршио на њиви у атару села Буђановци код Руме.

У свом свједочењу, Хајнлајн је описао како је погођен други Ф-117. Он је навео да су у акцију над Београдом из базе у Њемачкој кренула два „невидљива“ авиона, праћена летјелицама Ф-16Ј. Он је био пилотирао једним Ф-117, а када су се нашли изнад Новог Београда, оба „невидљива“ су била нападнута ракетама које је испалила српска ПВО.

  • „Погледао сам удесно на небо над Београдом и видео огромну ракету како се приближава – изгледала је као Сатурн В. Знао сам да је мој момак број два тамо негдје. Тада сам видио још једно лансирање и велики сјај, дим, а онда ватрену куглу која долази према мени.“

Амерички пилот наводи да је он ипак успио да избјегне експлозију пројектила и обарање свог авиона уз помоћ аутопилота, и да изврши своју мисију, односно бомбардује задати циљ.

У повратку је међутим схватио да је други авион озбиљно оштећен, али су обје летелице ипак успјеле да се врате у базу.

Хајнлајн је на крају свог сведочења признао да му је ова епизода остала у памћењу као најстрашнија у његовој богатој летачкој каријери.

Остале Вијести