НОВОСТИ

Откривен нелегални споменик погинулим припадницима такозване Армије БиХ

01/08/2021

Споменик погинулим припадницима такозване Армије БиХ, у Кули у општини Гацко, изграђен и сада дограђен, без дозволе локалних власти , данас је откривен. Због овог догађаја негодују у Борачкој организацији општине Гацко, а из локалне управе најављују да ће све што је незаконито саграђено бити уклоњено.

 

Откривен нелегални споменик погинулим припадницима такозване Армије БиХ

Откривен нелегални споменик погинулим припадницима такозване Армије БиХ

 

Градња Спомен обиљежја у Кули траје већ неколико година, од 2013. када је започето, преко 2018. када је додата спомен чесма , између осталог намијењена , како је тада речено “свим погинулим, несталим и умрлим Бошњацима овог краја у различитим историјским периодима”. А гатачки Срби нарочито памте историјски период Другог свјетског рата када су злогласне усташе из овог краја масакрирале и у јаме бацале српски живаљ. Зато окупљања и почасти било каквим ратним јединицима, а данас се славила тзв. Шарган дивизија, изазивају немир.

„Та јединица никакве везе са Гацком нема, осим ако су њени припадници поријеклом одавде. Није ни формирана у Гацку него у Мостару“, наглашава Слободан Илић, предсједник БОРС-а Гацко.

Предсједник СДА Бакир Изетбеговић, који је био посебан гост на скупу у Кули, не види ништа спорно у томе да се овакви споменици праве без дозволе.

„Не можемо довјека чекати дозволе, онако како нису могли довијека чекати да се престану негирати ратни злочини и славити злочинци, проблем праве они који не дају дозволе, а требају дати, проблем праве они који негирају ратне злочине и славе злочинце, па нека се не чуде када патриоте направе без дозволе споменик у свом мјесту на својој земљи“, истакао је Бакир Изетбеговић.

Међутим, никада никакав захтјев за дозволу локалној управи није ни поднесен , каже начелник општине Огњен Милинковић. Очигледно је да је претходна општинска власт прећутно толерисала градњу споменика. Милинковић је наложио инспекцијским органима да све испитају, и како каже све за шта се утврди да је незаконито изграђено, биће уклоњено.

„Никакав захтјев није поднесен/, споран је дио са обиљежима тзв. Армије БиХ, то је спорно за народ, за БОРС, нађите било гдје у Федерацији такав примјер“, истиче Огњен Милинковић, начелник општине Гацко.

Не треба дизати тензије, радимо на суживоту и добрим комшијским односима , али незаконте радње нећемо толерисати- поручују из општине Гацко.

Извор: РТРС

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести