НОВОСТИ

Паника на Западу због извјештаја Грајфове комисије о Сребреници

13/08/2021

Директор Центра за друштвену стабилност у Новом Саду Огњен Карановић рекао је да су резултати истраживања међународне комисије која је истраживала злочин у Сребреници да тамо није било геноцида очигледно допринијели правој паници у појединим центрима моћи, посебно на Западу.

 

Огњен Карановић

Директор Центра за друштвену стабилност у Новом Саду Огњен Карановић

 

Карановић је рекао су најаве компанија “Гугл” и “Твитер” да ће са својих платформи уклањати садржаје у којим се негира да се у Сребреници догодио “геноцид” доказ политичке злоупотребе трагедије у Сребреници.

“Одлучено је да се уз помоћ цензуре угуши свако друго мишљење на ту тему како би контролисали спровођење својих политичких визија о томе како би требала да изгледа БиХ. Овде није реч о спречавању језика мишљења, већ о спречавању промоције другачијих мишљења које је овог пута аргументовано чињеницама које су утврдили светски познати стручњаци”, рекао је Карановић за “Политику”.

Карановић је указао да ти исти центри моћи не цензуришу објаве у којима се опорава геноцид над Србима у Другом свјетском рату или етноцид који је почињен у “Олуји” 1995. године.

Дипломата Зоран Миливојевић оцијенио је да је тај потез још један доказ да су велики медији и најважније друштвене мреже под директном контролом Запада и да су у функцији промоције западних стратешких интереса.

Он је нагласио да су на овај начин драстично повријеђени људска права, слобода штампе, говора и медија, те да је очигледно да она више неће важити за све оне који имају супротне ставове о страдањима у Сребреници.

“Неће их имати ни многи међународно признати научници из света и региона. На овај начин се покушава зауставити научници који желе да истражују ову тему,а који имају другачије закључке и размишљања”, рекао је Миливојевић.

Према његовим ријечима, овај потез је доказ неуспјеха свих западних политика на простору БиХ, којим се изражава нервоза и незадовољство.

“Велика сила никада не разуме кад почиње да губи, а у таквим ситуацијама увек радикализује приступ и почиње да примењује најтврђа средства којима располаже како би наметнула своју позицију”, рекао је Миливојевић.

Директор Центра за евроатлантске студије /ЦЕАС/ Јелена Милић поручила је да је ово што се дешава тотална манипулација јер се покреће у тренутку када се отвара питање одговорности канадских грађана због злочина над својим резиденцијелним становништвом.

“Причом о Сребреници се маскира однос према једном од десет светских геноцида који се десио у тренутку када је либерални интервенционизам успоставио могућност да делују ад хок судови где је суђено за те злочине, што није био случај са Јерменима, с Украјинцима, ни с геноцидом у Јасеновцу”, рекла је она.

Иницијативу за уклањање објава које негирају “геноцид” у Сребреници покренуо је Институт за истраживање геноцида Канада чији је директор Емир Рамић који сарађују с Мајкама Сребренице и осталим бошњачким организацијама.

“Политика” наводи да су компаније “Твитер” и “Гугл” потврдиле јуче да ће са својих платформи уклањати садржаје у којима се негира да се у Сребреници десио геноцид, а такве објаве ће бити брисане и са “Инстаграма” – апликације која је повезана са “Фејсбуком”.

Извор: Срна

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести