НОВОСТИ

ПАТРИЈАРХ, ВОЈСКА, ЦРКВА: Коме верују млади у Србији?

07/11/2021

Млади у Србији највише вјерују патријарху Порфирију, као и војсци и цркви, показало је истраживање Кровне организације младих Србије.

Патријарх Порфирије добио је највишу просјечну оцјену када је повјерење младих у питању, 2,71. Међу институцијама, на првом мјесту је војска, са просјечном оцјеном од 2,78, те црква, која је добила оцјену 2,61.

Што се тиче односа према КиМ, млади сматрају да би држава требало да ради на повлачењу признавања Косова, али и на односима између Срба и Албанаца.

Једно од питања односило се на обавезно служење војног рока: 46 одсто изјаснило се за обавезну војску, а 43 одсто против.

Када је ријеч о спољној политици, највећи број младих (45 одсто) сматра да би Србија требало да балансира између Истока и Запада, 17 одсто је за ослањање на Русију и Кину, а 13 одсто на ЕУ и САД. Када би требало да бирају Исток или Запад, нешто више њих ипак би се одлучило за Исток.

Више од половине младих до 30 година оцијенило је да је корона лоше или јако лоше утицала на њих, наводе Новости.

Истраживање је спроведено у мају и у том тренутку било је вакцинисано свега 14,2 одсто испитаника. Трећина је планирала да се вакцинише, али то још није урадила, док је 53,7 одсто било против цјепљења.

Занимљиво је и да је 63 одсто против обавезне вакцинације, а тек једно од петоро подржава ту мјеру.

Половина је рекла да би изашла на изборе уколико би били расписани слиједеће недјеље, док 24 одсто не би. Од тог броја, 47,8 одсто њих не би изашло јер, како кажу, немају за кога да гласају. Само 3,2 одсто младих је политички активно, а тек нешто више (3,6 одсто) вјерује политичарима.

Мање од половине, тачније 44 одсто, мисли да је демократија најбољи облик владавине, док 49 одсто сматра да је Србији потребан јак вођа. Занимљиво је да су у демократију мање неповерљиви они између 15 и 19 година. Што се тиче родне равноправности, махом младе жене сматрају да су у дискриминисаном положају. Занимљиво је да су истополни бракови ове године у односу на прошлу боље оцјењени међу младима, а њих подржава дупло више дјевојака него младића (48 одсто наспрам 25). Генерално, Закон о истополним заједницама подржава 38 одсто младих, док је 36 против.

Четвртина је изјавила да се спрема да оде из земље, четвртина жели да оде, али још није отпочела тај процес, док 39 одсто није за одлазак, али не отписују сасвим ту могућност. Само 11 одсто не би напустило земљу, махом из емоционалних разлога.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести