НОВОСТИ

Патријарх Герман извео Цркву у ново вријеме

27/08/2021

Његова светост патријарх српски Порфирије истакао је да је данас у средишту његових молитви и мисли блаженопочивши патријарх српски Герман који је преминуо 27. августа 1991. године у 92. години.

 

Патријарх Герман

Патријарх Герман

 

Патријарх Порфирије подсјетио је на пословицу „Змију глади – испод ње се вади”, коју је патријарх Герман често понављао и примјењивао у времену које је названо и обезбоженим.

„И успео је отац наш Герман да изведе Српску цркву у ново време које даје много више могућности од његовог. А он нам је, провлачећи црквени брод између Сциле и Харибде, оставио нове епархије, Богословски факултет у новој згради, средње богословске школе препуне ученика, покренуо листове и часописе, и после 88 покушаја наставио градњу Спомен-храма Светог Саве”, навео је патријарх српски на свом “Инстаграм” налогу.

Указујући да је светосавски храм на Врачару нови саборни храм Српске цркве и народа, патријарх Порфирије је истакао да га поглед на златни крст који блиста са врха његове грандиозне куполе увијек подсјети на драги лик патријарха Германа.

У Храму Светог Марка у Београду данас је служена заупокојена литургија поводом 30 година од упокојења његове светости патријарха српског Германа.

Његова светост патријарх српски Герман, чије је свјетовно име Хранислав Ђорић, рођен је 19. августа 1899. године у Јошаничкој Бањи, а преминуо 27. августа 1991. године у Београду.

Био је 43. патријарх СПЦ у периоду од 1958. до 1990. године. Одлуком Сабора СПЦ једини је за живота пензионисани патријарх.

Остале Вијести