НОВОСТИ

Патријарх одликовао Милорада Вучелића орденом Светог Саве

07/10/2021

Његова светост патријарх српски Порфирије уручио је данас у Патријаршији српској у Београду орден Светог Саве главном и одговорном уреднику “Вечерњих новости” Милораду Вучелићу.

 

Патријарх одликовао

Милорад Вучелић – орден Светог Саве

 

У одлуци Светог Архијерејског Синода, која је прочитана приликом дођеле ордена, наводи се да се на приједлог патријарха Порфирија високо одликовање СПЦ дођељује Вучелићу за вишегодишњу успјешну сарадњу, новинарски професионализам и афирмацију хришћанских вриједности и врлина.

Патријарх Порфирије је на свечаности у Патријаршији рекао је да је Вучелић још као директор Радио телевизије Војводине, а потом и Радио телевизије Србије, кроз серијал “Буквар православља” и друге садржаје омогућио СПЦ да сама о себи свједочи.

“Ко је имао уши, могао је да чује, а ко није хтио да чује, имао је слободу да се опредијели у односу на то што је Црква о себи тада по први пут јавно почела да свједочи”, поручио је патријарх српски.

Захваливши за високо црквено признање, Вучелић је рекао да има изузетну част да прими орден који носи име српског принца, монаха, дипломате, писца и државника.

“То је име оног архиепископа, а можемо слободног рећи и мудрог и предузимљивог политичара који нама који живимо осам вјекова касније и даље одређује духовни хоризонт и даје животне смјернице у њиховом најсавременијем значењу”, поручио је Вучелић.

Свечаној дођели високог одликовања присуствовали су и три епископа – бачки Иринеј, зворничко-тузлански Фотије и крушевачки Давид, као и Вучелићева породица, пријатељи и сарадници, саопштено је из Српске православне цркве.

Остале Вијести