НОВОСТИ

Патријарх Порфирије долази у Беране

25/09/2021

Његова светост патријарх српски Порфирије допутоваће данас у Беране да би сутра присуствовао устоличењу новоизабраног епископа бидимљанско-никшићког Методија у манастиру Ђурђеви ступови, саопштено је из Епархије будимљанско-никшићке. Свечани дочек патријарха Портфирија је у манастиру Ђурђеви ступови вечерас у 17.00 часова.

 

 

Патријарх Порфирије

Света архијерејска литургија и свечани чин устоличења биће сутра у овом манастиру од 9.00 часова.

Владика Методије /по рођењу Љубиша/ Остојић рођен је 1. априла 1976. године у Сарајеву. Осмогодишњу школу и прва два разреда гимназије завршио је Сарајеву одакле се усљед ратних збивања са породицом преселио у Подгорицу, гдје је довршио школовање.

Дипломирао је на Економском факултету Универзитета Црне Горе 2001. године, а годину касније дошао је у Цетињски манастир, гдје је замонашен 11. јула 2004. године са именом Методије.

За намјесника Цетињског манастира постављен је 1. фебруара 2010. године, а у чин архимандрита је рукопроизведен на Петровдан 2013. године, када је и дипломирао на Православном богословском факултету Светог Василија Острошког у Фочи, Универзитет у Источном Сарајеву.

Магистрирао је на Православном богословском факултету Универзитета у Београду 2015. године, а академску 2016/17. годину провео је на Аристотеловом Универзитету у Солуну, гдје је учио грчки језик и докторирао на Теолошком факултету тог универзитета.

За епископа будимљанско-никшићког изабран је на овогодишњем мајском Сабору Српске православне цркве одржаном у Храму Светог Саве у Београду.

Из свих градова у Црној Гори организовани су бесплатни превози до Берана, а најављене су и ауто-литије да би вјерници присуствовали дочеку српског патријарха.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести