НОВОСТИ

Патријарх Порфирије: Мир – пут православног народа

19/08/2021

Његова светост патријарх српски Порфирије поручио је да је мир пут српског православног народа и да је важно да Христос буде у срцу и души сваког човјека, а да је најважније васпитавати дјецу у православној вјери.

 

Патријарх Порфирије: Мир - пут православног народа

Патријарх Порфирије: Мир – пут православног народа

 

„Дјецу морамо васпитавати у православној вјери и да нам то буде најважнији задатак. Молите се за своју дјецу јер је Јевађеље наш живот“, рекао је патријарх српски након доксологије која је служена у добојском храму у присуству великог броја вјерника.

Патријарх Порфирије је нагласио да му је срце испуњено радошћу јер је уочи Пребражења Господњег дошао у Републику Српску.

„Дошао сам у крајеве одакле су и моји коријени. Овај крај је уткан у моје биће, душу, што ми је давало и даје снагу“, рекао је патријарх и додао да добро познаје срце и душу српског народа на подручју Републике Српске и Добоја.

Он је навео да према овом народу осјећа љубав, али и да га њихова љубав према њему и Цркви чине посебно радосним.

Српски патријарх је подсјетио да је са епископом зворничко-тузланским Фотијем заједно одрастао.

Патријарх је закључио да је дошао у своју кући и окупљеним вјерницима пожелио да сутрашњи празник дочекају у здрављу и весељу и да им Господ подари сваки напредак.

Владика Фотије захвалио је за долазак патријарха српског уочи једног од великих Господњих празника.

„Ваша светости дошли сте у Добој у коме је био формиран први логор у модерној Европи, а то је било у Првом свјетском рату. У логору је било 45.000 људи, Срба, 12.000 је страдало, а од тога хиљаду дјеце. Нажалост, то је постао образац за рјешавање националних питања“, рекао је Фотије и додао да је Храм Светих апостола Петра и Павла подигнут на мученичком мјесту.

Дочеку патријарха присуствовали су предсједница Републике Српске Жељква Цвијановић, предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић, премијер Радован Вишковић, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик те представници политичких партија, као и представници Срба у заједничким институцијама.

 

Извор: РТРС

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести