НОВОСТИ

Патријарх Порфирије: Не смијемо заборавити, али морамо опростити

05/08/2021

Патријарх српски Порфирије рекао је у обраћању на државној церемонији у Бусијама поводом Дана сјећања на страдале и прогнане Србе у хрватској војној акцији “Олуја” да не смијемо заборавити овај страшан злочин, али да морамо опростити.

 

Патријарх српски Порфирије

Патријарх српски Порфирије

 

Патријарх је поручио да Бог не броји чијих је жртава више, чијих је мање и истакао да су пред Богом све жртве исте, звали се они Јован, Јозо или Јусуф.

„Памтимо страдале ближње, али незлопамтимо, освета и мржња умањују онога који су опседнути њима“, рекао је патријарх и додао да се молимо за мир.

Патријарх Порфирије је истакао да “молећи се данас за страдале, за наше ближње, не желимо да злоупотребљавајући жртве продубљујемо спиралу сукоба нити да водимо ратове комеморативним политикама сјећања”.

„Сабрали се да се мотилвено сјетимо небивалог по размјерама на европским просторима насилног егзодуса нашег народа са подручја Далмације, Баније, Кордуна, Лике и Западне Славоније. Све је то камичак у мозаику наших новијих страдања и распећа заједно са Јадовном, Јастребарским, Глином, Јасеновцем…“, навео је патријарх српски.

Истакао је да наратив жртве не може бити покретач нити извор надахнућа, као и да је то прије трајна мука и пакао.

„Наш народ је толико пута баш кроз жртву освајао искуство слободе и васкрсења“, рекао је патријарх.

Извор: РТРС

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести