НОВОСТИ

Патријарх Порфирије служио у Загребу

07/06/2021

Његова светост патријарх српски Порфирије служио је јуче у Храму Преображења Господњег у Загребу, одакле је поручио да Бог пред људе поставља искушења да би по њиховом рјешавању били ближи њему.

 

 патријарх српски Порфирије

Његова светост патријарх српски Порфирије

 

Патријарх Порфирије, који је и администратор Епархије загребачко-љубљанске, обратио се сабраном народу бесједом након читања Светог Јеванђеља, у којој је издвојио питање које су апостоли поставили Господу: Ко је крив због тога што је човјек слијеп од рођења – он или његови родитељи?

 

Његова светост је, упућујући на одговор, рекао да је свака слабост, болест, невоља и несрећа у суштини посљедица гријеха – погрешног употребљавања оних дарова и оних сила које је човјек добио од Бога.

Патријарх је указао да, са друге стране, искушења нису увијек проузрокована личним или гријехом нечијих предака.

„Примјер за то налазимо управо у прочитаном Јеванђељу у ком Господ каже да је човјек био слијеп од рођења да би се кроз њега пројавила сила Божија, односно да би том који је слијеп, а који је пролазио кроз разне тешкоће и невоље, био постепено отваран унутрашњи духовни вид“, објављено је на сајту СПЦ.

Патријарх је истакао да, колико год да је ту ријеч о спољашњем виду, ова прича показује како су се том човјеку, отворивши се тјелесне – отварале и духовне очи.

„Али, постоје многи који имају тјелесни вид, а заправо су слијепи за живот, за љепоту, за љубав, који су слијепи за заједницу љубави са Богом. За свако искушење које имамо, колико је важно да се питамо откуда оно, још важније је да знамо да није без промисла Божијег и да је искушење задатак који нам је Господ поставио да га ријешимо како бисмо, ријешивши га, били ближе њему, како бисмо га боље упознали“, рекао је патријарх Порфирије.

На литургији је саслуживало свештенство Саборног храма, а појао је хор под вођством Иване Србљан.

 

Извор: СРНА

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести