НОВОСТИ

Патријарх Порфирије у Добоју; Дочеку присуствовали Цвијановић и Додик

19/08/2021

Након више од 80 година патријарх Српске православне цркве стигао је у Добој.

 

Патријарх Порфирије у Добоју

Патријарх Порфирије у Добоју

 

Долазак патријарха Порфирија уприличен је уочи Преображења Господњег, крсне славе града.

Патријарх је дочекан испред Цркве Светих апостола Петра и Павла, у којој је служена доксологија.

„Моје срце је уочи великог празника светог Преображења Господњег пуно радости из више разлога. Први је љубав божија која нас све окупља и благосиља. Радостан сам што сам дошао овдје у крајеве одакле потичу и моји коријени и када бих сабирао дане које сам провео у своме дјетињству на овим просторима, сигуран сам да је то најмање трећина моје младости“, рекао је патријарх Порфирије.

Истакао је да је овај крај “дио његовог бића”.

„И ово је крај којем ја у потпуности без остатка и тијелом и душом припадам, крај који добро познајем, али не само крајолик, него људи који овдје живе јесу у правом смислу дио мојих костију и ја сам дио тог тијела и тих костију. Могао бих данима да причам и описујем своја искуства која су уграђена у моје биће, али све би се то могло описати у једној јединој ријечи, а то је љубав коју осјећам према вама браћо и сестре и љубав коју од вас осјећам према мојој маленкости, не зато што сам ја важан, него зато што је то љубав ваша за Цркву Христову“, додао је патријарх.

Присутни су били и предсједница Републике Српске Жељква Цвијановић, предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић, премијер Радован Вишковић, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик те представници политичких партија, као и представници Срба у заједничким институцијама.

Патријарха је дочекало и многобројно свештенство Епархије зворничко-тузланске.

Епископ зворничко-тузлнаски Фотије стигао је заједно са патријархом.

Патријарх српски Порфирије састао се синоћ у Добоју са лидерима политичких странака из Републике Српске.

Састанак ће бити одржан у Владичанском дому у добојском насељу Баре, са почетком у 19.30 часова.

Долазак партијарха Српске православне цркве у град Добој од великог је значаја, а о томе говоре и процјене да ће том догађају присуствовати чак 10.000 грађана. Данима се Добој припремао за ово. По доласку партријарха служена је доксологија, литургија којом се исказује моћ и величина Божја.

Данас у 9.00 часова у Цркви Светих апостола Петра и Павла служена је Света архијерејска литургија, а након тога предвиђено је формирање литије, која ће у 11.00 часова кренути од Храма до Градске управе.

Због тога, улице Добоја су већ данас у свечаном руху. Красе их српске тробојке и заставе Српске православне цркве.

Сутра у подне биће уприличено освећење и ломљење славског колача испред Градске управе.

Управо цркву од које ће кренути литија, прије 83 године освештао је партијарх Гаврило Пети, 18. септембра 1938. године.

То је прва православна црква у овом граду, а до тада је богослужење обављано у адаптираној кући из 1884. године. И том приликом, патријарха је дочекало више хиљада грађана.

 

Извор: РТРС

Остале Вијести