НОВОСТИ

Патријарх Порфирије у Паризу: Научите своју дјецу да остану Срби

09/10/2022

Његова светост патријарх српски Порфирије свечано је данас дочекан у Саборној цркви Светог Саве у Паризу, гдје је великом броју Срба поручио да науче своју дјецу да остану Срби.

 

Патријарх Порфирије у Паризу

Патријарх Порфирије у Паризу

 

Након свечаног дочека и доксологије, служено је вечерње, послије чега је патријарх Порфирије у бесједи поручио српским вјерницима у Паризу да, ако хоће да науче своју дјецу да буду и остану Срби, треба да их науче да држе Јеванђеље Христово, православну вјеру, и да их науче духовном идентитету.

Он је додао да је то одговор на њихово питање како да сачувају своју дјецу да остану вјерна предању из којег долазе, својој историји, иако живе далеко од матице, да не забораве да су Срби.

Патријарх Порфирије је истакао да је у томе основни и најважнији идентитет – духовни идентитет, јавио је црквени Радио Слово љубве.

“Ако их научите да буду православни хришћани, онда ће и све остало што јесу, сваку другу врсту идентитета и у том смислу и своје национално порекло не само сачувати, бити поносни њим и сведочити да јесмо народ Божји”, поручио је он.

Патријарх Порфирије ће сутра у у Саборној цркви Светог Саве у Паризу устоличити владику Јустина у трон епископа западноевропске епархије Српске православне цркве.

Његово преосвештенство епископ британско-скандинавски Доситеј, администратор Епархије западноевропске, у поздравном обраћању истакао је да се данас пише историја, јер су град Париз, као и цијела Епископија западноевропска, посебно благословени доласком патријарха Порфирија и архијереја СПЦ.

Света архијерејска литругија ће бити служена сутра у 9.30 часова, а потом ће бити објављен свештени чин устоличења.

Западноевропска епархија СПЦ обухвата подручја Француске, Шпаније, Португалије, Белгије, Холандије и Луксембурга.

Сједиште јој је у Паризу, у Цркви Светог Саве, у париској Улици Симплон.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести