НОВОСТИ

Патријарх Порфирије хиротонисао Јеротеја

04/07/2021

Његова светост патријарх српски Порфирије хиротонисао је новоизабраног епископа топличког Јеротеја у Храму Светог Саве у Београду, што је прва хиротонија у овом завјетном храму српског народа.

 

Епископ топлички Јеротеј

Епископ топлички Јеротеј

 

Патријарху је на Светој архијерејској литургији хиротонисања епископа Јеротеја, који је и викар патријарха српског са титулом епископ топлички, саслуживало око 30 архијереја.

Међу бројним угледним свештенослужитељима и гостима из других помјесних цркава били су и неки од највећих појаца данашњице, будући да је архимандрит Јеротеј међу најпризнатијим хоровођама и педагозима који се баве древном византијском појачком традицијом.

Патријарх Порфирије је након хиротонисања рекао да ће епископ Јеротеј као викарни епископ патријархов служити у Архиепископији београдско-карловачкој, те да су цијела Црква, небо и земља, данас испуњени радошћу јер је постао дио сабора епископа Српске православне цркве.

Српски патријарх је, предајући епископско жезло Јеротеју, рекао да је у тајни крста и васкрсења садржан и подвиг и служба и задатак сваког епископа, али и сваког хришћанина.

“Данас када постајете епископ стављамо вам на душу да искуство манастира, молитве, духовне отаџбине Свете Горе да истим расположењем служите Христу, а тиме ћете служити цркви и ближњима, да сведочите веру, љубав и крајње смирење Христово, које је крст и васкрсење”, рекао jе патријарх Порфирије.

Он је подсјетио на ријечи архиепископа Серафима из Грчке православне цркве да треба зидати Свету Софију, јер тамо гдје она, Храм Светог Саве и храмови подигнути у славу Божију сигурно је могуће сусрести и познати Бога.

“Није знање само мноштво информација, то само ствара конфузију да не знамо шта је тачно а шта није, шта бело, шта црно, шта правда шта неправда, шта истина, шта није”, додао је он.

Новопостављени епископ Јеротеј рекао је да ће се трудити да испуни црквена очекивања, захвалио Господу и епископима што су га уврстили у ред архијереја, те додао да истовремено осјећа и страх и неописиву радост, јер га Господ постави на дужност архијереја.

Он је рекао да је служба епископа највећа част коју је добио, јер епископ на светој литургији стоји на мјесту Христовом и приноси бескрвне жртве у име сабраног народа и дијели их народу као тијело Христово.

Епископ, додао је, треба да се као пастир брине о свом стаду и да претходи у врлинама и добрим дјелима, те да као чувар истине и вјерни слуга ријечи Божије свједочи вјеру и да ако затреба мученички пострада.

У Саборној цркви у Београду синоћ је обављен чин наречења новоизабраног епископа топличког.

Свети архијерејски Сабор СПЦ је на мајском засједању изабрао архимандрита Јеротеја /Петровића/ из Светоархангелског општежића у Ковиљу, у Епархији бачкој, за викара патријарха српског са титулом епископ топлички.

 

Извор: Срна

Остале Вијести