НОВОСТИ

Патријарх у понедјељак служи у манастиру Јасеновац

09/09/2021

Централна прослава Светих новомученика јасеновачких биће одржана у понедјељак, 13. септембра, у манастиру у Јасеновцу, када ће Свету архијерејску литургију предводити Његова светост патријарх српски Порфирије, потврдио је парох пакрачки, протојереј-ставрофор Ђорђе Теодоровић.

 

Патријарх Порфирије

Теодоровић рекао је за црквени Радио “Слово љубве” да се у комплексу манастира Јасеновац гради копија гумна какво се налази испред Цетињског манастира, као спомен на литургијску и духовну везу са Црном Гором.

Након Свете архијерејске литургије у понедјељак, 13. септембра, која ће бити служена на отвореном, биће положен камен темељац за гумно, а потом ће бити освештан споменик руско-српском пријатељству који се налази у порти, а симболика је страдања два народа у Другом свјетском рату и потврда њихове братске везе.

Код хумке у Спомен-подручју Јасеновац биће обављен обред ломљења славског колача и освештања жита у спомен свих новомученика јасеновачких.

У уторак, 14. септембра, у Српској православној гимназији “Катарина Кантакузина Бранковић” у Загребу биће одржан научни скуп посвећен новомученицима јасеновачким и страдању српског народа, на којем ће више стручњака из области Холокауста и историје Другог свјетског рата имати излагања.

Претходно, са благословом Његовог преосвештенства епископа пакрачко-славонског Јована у недјељу, 12. септембра, по празнику Успења Пресвете Богородице, започињу свакодневна богослужења у Манастиру Рођења Светог Јована Крститеља у Јасеновцу, које ће свој врхунац имати на сам дан празника, у понедјељак, када ће бити литургијска прослава.

“Ми се радујемо благослову Његове светости патријарха српског Порфирија, који ће служити свету литургију. Дошао нам је Архиепископ катарски Макарије. Доћи ће митрополит смоленски и дорогобужски Исидор Руске православне цркве, као и више архијереја Српске православне цркве, уз свештенство, монаштво и вјерни народ”, рекао је прота Ђорђе.

На празник Усјековања главе Светог Јована Крститеља у суботу, 11. септембра, литургија ће бити служена у Кућанцима у Спомен-храму блаженопочившег патријарха Павла.

Протојереј-ставрофор Теодоровић позива све који су у могућности да дођу у Јасеновац, да се придруже молитвеној прослави у овом мјесту великог страдања српског народа, али и великом мјесту васкрсења.

Остале Вијести