НОВОСТИ

Писмо Николе Тесле: „Ја сам Србин, нема везе гдjе сам рођен“

24/05/2021

Александра Нинковић Ташић, предсједница друштва “Михајло Пупин”, гостујући у програму Радио Београд 2 први пут је прочитала писмо Николе Тесле упућено пријатељу Американцу у којем познати научник јасно истиче своју националну припадност.

 

Научник: Никола Тесла

Научник: Никола Тесла

 

„Ја сам Србин, нема везе где сам рођен. По мајци сам Србин“, написао је Тесла.

 

„Оригинално писмо које сам са печатом и потписом добила прије неколико дана из Америке брани Николу Теслу његовим ријечима од злоупотреба којима је био изложен све ове године“, рекла је Александра Нинковић Ташић у емисији „Клуб 2“.

 

Она је подсјетила и на писмо нашег великог научника из фонда Конгресне библиотеке САД, које је раније већ објављено, а у којем Тесла каже да „Не постоји народ који је страдао више од српског народа“.

 

„Због тога што смо толико страдали постали смо народ пјесника и мислилаца. Знате ли шта је рекао велики пјесник Гете о српским народним пјесмама. А шта мислите да би рекао да је био Србин“, писао је Тесла 1895.

 

„Американци малу књигу о великом српству Николе Тесле редовно штампају у Конгресној библиотеци, не дају да падне у заборав, као што ми то чинимо“ рекла је Нинковић Ташић.

Извор: Србин.инфо

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести