НОВОСТИ

Повратници из два кантона на лијечење у Српску са личном картом

29/09/2022

Само са личном картом у УКЦ или приједорску болницу – тако ће убудуће долазити на лијечење повратници из Унско-санског и ливањског кантона. Ионако су им, када затреба озбиљнији преглед, први избор увијек биле здравствене уставнове у Српској. Сада ће на лијечење моћи без проблема.

 

УКЦ

УКЦ

 

“Овај протокол и мјера коју смо увели данас значи да ће повратници из УСК, са личном картом без баријера и препрека остваривати право на здравствену заштити у у УКЦ и болници у Приједору”, рекао је Немања Давидовић из Центра за подршку повратницима Босански Петровац.

И раније се могло на УКЦ и у Приједор али се морала добити упутница кантоналних завода. Више није потребна.

“Сада смо на корак ближе до пружња секундарне здравствене заштите, из разлога што нам ова упутница, односно сагласност надлежног завода није потребна. Велика ствар за повратнике и још један доказ да РС стоји чврсто иза свог народа у Федерацији БиХ”, рекла је Душица Руњић, начелник општине Дрвар.

Секртеријат за избјегла и расељена лица Републике Српске ће годишње издвајати 150 хиљада марака за лијечње повратника из два кантона.

“Људи са упутницима из домова здравља ће се моћи јављати у УКЦ РС односно у болницу Приједор, уколико затим постоји потреба, и на бази тога остварити здравствену заштиту коју ће платити буџет Републике Српске, путем Републичког секретеријата”, рекао је Ален Шеранић, министар здравља и социјалне заштите Републике Српске.

“Оно што је за нас врло значајно је да се наша популација осјећа сигурно када се врати кућама одакле су протјерани јер углавном и најчешће су повратници били старија популација”, рекао је Давор Чордаш, директор Републичког секретаријата за расељена лица и миграције.

Сада ће имати бољу и квалитетнију здравствену заштиту. Ријеч је о чак 10 хиљада људи само са подручја унско санског кантона, плус општине Дрвар, Грахово и Гламоч из ливањског.

Остале Вијести