НОВОСТИ

ЗБОГ ЊЕНЕ ХУМАНОСТИ, МОЖДА ЈЕ ПРОГЛАСЕ ЗА СВЕТИЦУ! Знате ли ко је Јелена Савојска и зашто је тражила дворску даму из Србије? |

ИДЕМО ЛИ ЊИХОВИМ СТОПАМА? Стефан Немања и Стефан Првовенчани су стварали државу, а Свети Сава је испунио духовним и културним садржајима! |

Коме смета суверенистичка политика Српске и пријатељска веза са Мађарском? |

Цвијановић: Јефтин популизам без уставног утемељења, имовина припада ентитетима |

Рунић: Додик окупља српски народ и подршка је Србима у ФБиХ |

Амиџић-Шелдон: Свјетска банка наставља да пружа снажну подршку БиХ |

Убијени бијељински инспектор био на дужности; Осумњичени предат Тужилаштву |

Влада Српске: Више новца за права из система социјалне, дјечије и породичне заштите |

Додик: “Граница постоји” има историјски значај, бранимо нашу имовину |

ДЕМОС против скупљег паркинга у Бањалуци; Босанчић предао иницијативу Уставном суду |

ПОВУКАО УСТАШУ СА СОБОМ У ЈАМУ! , Илија Шакота заборављени српски херој

10/08/2021

Из jаме Бивоље брдо, у децембру 1990. године, извађене су кости великог броjа невино пострадалих Срба, коjи су у њу живи гурнути у току љета 1941. Уз кости су пронађени и диjелови одjеће и обуће као и лични предмети мученика, али и зарђали остаци jедне пушке са мунициjом.

 

Илија Шакота заборављени српски херој

Илија Шакота заборављени српски херој

 

 

Пушка jе припадала усташи- jамару Мехи Делићу. Мехо jе са другим усташама, у Видовданскоj ноћи, под свjетлом батериjа и камионских фарова, у понор jаме дубок 40 метара, гурао своjе српске комшиjе. На реду су били Срби из села Козица код Стоца, њих око 120, на превару и часну комшиjску ријеч похватани, затворени и мучени у Дуванскоj станици у Домановићима.

Нису сви очаjавали

У току превоза до jаме, неки од њих су, трпећи jаке болове, савиjали и кидали жицу са своjих повезаних руку. Троjици Шотра jе тако успjело бjекство.

Илиjа Шакота ниjе имао прилику да побjегне. Јасна му jе била његова судбина, али му се пробудила мисао Обилића и Синђелића, када jе код отвора jаме препознао Меху Делића, друга из воjске.

Ниjе тражио милост, већ jе гласно позвао Меху да се опросте. Изненађен, Мехо му jе пришао а Илиjа га ухвати за каиш и повуче са собом у jаму.

Усташе су тада прекинули ликвидациjу и сутрадан тражили начин да извуку Меху из понора. Ипак, нису у своjим редовима нашли jунака коjи би се
спустио, па jе Мехо остао међу своjим жртвама.

Преостале Србе из Козица, усташе су те ноћи вратили у затвор и сутрадан их гурнули у jаму Хумац, коjа се налази уз истоимени римокатолички самостан код Љубушког.

Ова прича се поратних година причала по славама у српским селима око Стоца и Чапљине, али су неки слушаоци сумњали у њу.

Нађена пушка у доњим слоjевима костиjу, приликом ексхумациjе 1990, отклонила jе сумње.

Мученик Илиjа Шакота, коме се исте 1941. године родио син jединац и коjи jе као посмрче понио очево име, заборављени jе српски хероj.

Извор: Српско национално друштво “Пребиловци”, Београд, Србиjа

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести