НОВОСТИ

Подићи оптужнице за злочине над Србима на Миљевачком платоу

22/06/2021

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта позвао је Тужилаштво Србије за ратне злочине да покрене истрагу и подигне оптужнице против налогодаваца и починиоца злочина над 40 Срба убијених Срба током агресије Хрватске војске на Миљевачки плато, код Дрниша.

 

Миодраг Линта

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта

 

Линта истиче да су за овај монструозни злочин осуђена само двојица припадника Хрватске војске и то на свега три године што представља најдубље вријеђање српских жртава и чланова њихових породица.

 

“Није могуће говорити о добрим комшијским односима и међусобном поштовању док у Хрватској владају двоструки стандарди у односу на ратне злочине и жртве”, навео је Линта.

Поводом 29 година од агресије на Миљевачки плато, Линта је навео да чињеница да Хрватска и даље одбија да ексхумира 12 посмртних остатака Срба, од укупно 40 убијених у тој акцији, доказује да се није суочила са злочиначком прошлошћу и да није способна да буде модерна, толератна и истински демократска држава.

“У Хрватској се величају злочинци и одаје почаст хрватским жртвама а српске жрве се омаловажавају, прешућују, умањују и негирају”, рекао је Линта.

У злочиначкој акцији хрватске војске 21. јуна 1992. године свирепо је ликвидирано 40 Срба, а 17 заробљених доживјело је бестијално мучење у хрватским логорима.

Од 40 страдалих Срба 28 је идентификовано и сахрањено у породичне гробнице, док је 12 неидентификованих, које породице нису могле препознати због монструозног злочина, сахрањено у заједничку гробницу на гробљу у Книну.

“Хрватска 26 година од завршетка рата одбија да ексхумира 12 посмртних остатака Срба, што је супротно начелима међународног хуманитарног права и међународним конвенцијама”, навео је Линта.

 

Извор: СРНА

Остале Вијести