НОВОСТИ

БОРИЛИ СЕ РАМЕ УЗ РАМЕ СА ЧЕТНИЦИМА Војничка гробља у Београду: Има их 6 и на њима нису сахрањивани само савезници, већ и непријатељи! |

ЛОГОР ЗА ДЈЕЦУ ВЕЛИЧИНЕ 150 ФУДБАЛСКИХ ТЕРЕНА Доња Градина непобијен доказ геноцида НДХ над Србима, Јеврејима и Ромима |

Додик поручио Миличевићу: Национално одговорна политика је и чување институција Српске |

У Народноослободилачкој борби у БиХ погинуло је највише Срба, па је логично да се сљедбеник нацистичке идеологије Кристијан Шмит окомио на оне који су били највећи трн у оку Трећем Рајху, оцијенио је посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Срђан Мазалица. |

Патријарх Порфирије: Велики благослов долазак у Херцеговину |

Ковачевић: Све извјесније да Хелез има само мале људе у својој глави |

Нешић: Надлежне институције да се позабаве Хелезом |

Кристијан Шмит предмет подсмијеха у Њемачкој |

Којић: Покушаји легализације Шмита постали лакрдија |

Мостар дочекује патријарха српског Порфирија |

Покољ –  право име за геноцид над Србима од стране НДХ

27/05/2021

„Лијени смо и завидни. Све чекамо да неко други нешто уради. А кад други крене да ради, учињеном послу налазимо сто мана – све бојећи се да ће туђе заслуге некако да умање наш значај“, Слободан Антонић.

 

Слободан Антонић

Слободан Антонић

 

Узмимо, рецимо, иницијативу да се геноцид над Србима у Другом свјетском рату, по угледу на јеврејски Холокауст и ромски Порајмос, назове Покољ. Потребу за таквим, једноставним и карактеристичним, именовањем сувишно је образлагати: да имамо своје име, не бисмо 22. април звали ријечју која се уопште не односи на нас.

 

Али, управо они који се институционално баве геноцидом над Србима у НДХ нашли су се некако увријеђени тим приједлогом. Као да тиме неко хоће да им узме хљеб.

Почели су да му изналазе сто мана. Те не види се из назива да је ријеч о геноциду, те не уочава се системски карактер погрома, те иницијатива није добро образложена, те ово, те оно…

Но, све мане које се проналазе „Покољу“ важе и за називе попут „Холокауст“ – Жртва паљеница, или „Шоа“ – Пропаст, или „Порајмос“ – Исецање.  Ни та имена не денотирају геноцид, систематичност, бла, бла… А она већ деценијама одлично функционишу као јасна лична имена за једну историјску појаву.

Можда се може смислити боље име него што је Покољ, не знам. Али, ако може, сада је прави тренутак за то. Не нађе ли се, нека остане Покољ.

Јер, заиста, одавно је примјећено да је хрватски геноцид над Србима јединствен у Другом свјетском рату. Извршен је ножевима, сјекирама, маљевима, чекићима, клиновима, срповима, пијуцима, као и специфичним хладним оружјем – србосјеком и србомлатом (врстом буздована).

Такав вид погрома практикован је не само по селима, гдје су се често укључивале и комшије из сусједних мјеста (такозване „дивље усташе“), већ и у хрватским државним логорима.

Једини случај у Европи донекле сличан овом јесте геноцид над Пољацима у Украјини.

Али, украјински националисти највише што су институционално имали била је сеоска милиција. Она је дигла сељаке да покољу пољске комшије. Хрватски националисти, пак, имали су комплетну државу. Стога су могли правити и државне логоре смрти. Но, чак и у њима, више су вољели „мануелни рад“ хладним оружјем него индустријско истребљење.

Зато Покољ.

Извор: Српска историја – дио текста из прилога Слободана Антонића, „Јасеновац у Београду“ објављен 19.маја 2020.године

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести