НОВОСТИ

Помен Србима убијеним у Пребиловцима

06/08/2021

У Храму Христовог Васкрсења у Пребиловцима, епископ захумско-херцеговачки и приморске Димитрије и епископ дизелдорфски и њемачки Григорије служиће Свету архијерејску литургију и помен за 4.000 Срба из овог страдалничког мјеста и доње Херцеговине које су убиле усташе.

 

Помен Србима убијеним у Пребиловцима

Помен Србима убијеним у Пребиловцима

 

Централно обиљежавање празника Пребиловачких мученика је 6. августа, када ће Свету архијерејску литургију и помен за око 4.000 пострадалих Срба из Пребиловаца и доње Херцеговине служити епископ Димитрије.

Пребиловци код Чапљине симбол су страдања српског народа на овим просторима. У овом селу су 1941. година страдале цијеле породице.

Усташе су убиле и бациле у јаму у Шурманцима више од 850 Пребиловчана, највише жена и дјеце.

Овај злочин је у бившој Југославији прикриван, а 1961. године јаме у које су бацани Срби су забетониране.

Откопавање 13 јама почело је 1990. године, а кости више од 4.000 Срба 4. августа 1991. године су сахрањене поред храма у Пребиловцима. Припадници хрватских паравојних формација су у јуну 1992. године минирали крипту са костима убијених Срба.

По повратку Срба у Пребиловце послије 2000. године, остаци костију Пребиловачких новомученика су сакупљени и сахрањени у обновљеној крипти Храма Васкрсења Христовог.

Извор: РТРС

Остале Вијести