НОВОСТИ

Породице неће одустати од потраге за најмилијима

30/08/2021

Испред споменика Косовским јунацима у центру Грачанице данас је организован скуп поводом Међународни дан несталих, са којег је поручено да породице несталих неће одустати од захтјева да се сазна истина о њиховим најмилијим.

 

Породице неће одустати од потраге за најмилијима

Породице неће одустати од потраге за најмилијима

 

„Године пролазе, породице несталих и даље живе у неизвесности и страху да истина никада неће бити саопштена нити ће одговорни за злочине одговарати”, истакла је у обраћању предсједник Удружење породица несталих из Грачанице Силвана Маринковић.

Према њеним ријечима, иако се питањем рјешавања судбине несталих и киднапованих баве бројне организације и институције, резултат тог рада само су бројке и статистика.

Због забране уласка на Косово и Метохију предсједнику Комисије Србије за нестала лица Вељку Одаловићу, његово писмо прочитала је члан те комисије Весна Бошковић.

Одаловић је у писму навео да је ријешено више од 70 одсто случајева несталих лица и да процес тражења постаје све сложенији и тежи.

„Пред нама је дуг и мукотрпан пут, морамо се наоружати стрпљењем јер је наш задатак да и последња породица сазна истину о страдању својих најближих”, поручио је Одаловић.

Према његовим ријечима, у службеној евиденцији Комисије за нестала лица Владе Србије налази се 2.783 лица, од којих је у Хрватској 1.600, БиХ 219 и на Косову и Метохији 568.

“Недостатак информација о могућим појединачним и масовним гробницама и тешкоће у идентификацији ексхумираних посмртних остатака и даље представљају кључну препреку за решавање нерешених случаја”, написао је Одаловић и апеловао да породице пријаве нестанак својих чланова и уступе Комисији референтне узорке за ДНК анализу.

Секретару Покрајинског Црвеног крста Војину Добраковићу позлило је на почетку обраћања, па су му љекари указали помоћ.

Он је у обраћању, које је касније прочитано, навео да се обиљежавањем Међународног дана несталих исказује солидарност с породицама несталих ма којој вјери или нацији припадали.

„Окупљамо се с намером да не дозволимо да иједно људско биће које је нестало падне у сенку заборава”, нагласио је Добраковић и додао да је рјешавање судбине несталих цивилизацијска, правна и морална обавеза према жртвама и њиховим продицама.

Он је апеловао да међународне и домаће институције покажу спремност у рјешавању судбине несталих, посебно у дијелу размјене инормација и омогућавању приступу локацијама на којима је могуће да се налазе посмртни остаци несталих.

Остале Вијести