НОВОСТИ

Порфирије бира чланове Синода

27/05/2021

Нови састав Синода СПЦ, односно црквене владе, једно је од најважнијих питања овогодишњег Светог архијерејског сабора. Ова тема, која ће се пронаћи на дневном реду током састанака владика, уједно би могла да пружи одговор у ком правцу ће се кретати Црква у наредном периоду и да ли ће патријарх Порфирије успјети да се одупре спољашњим притисцима.

 

патријарх Порфирије

Патријарх Порфирије

 

Актуелни састав Синода СПЦ тренутно чине патријах Порфирије, епископ бачки Иринеј Буловић, епископ шумадијски Јован, митрополит дабробосански Хризостом и епископ крушевачки Давид.

 

 

Међутим, имајући у виду да од 2018. године није одржан редовни Сабор, а да члановима Синода мандат траје двије године, готово је сигурно да ће потпуно нови људи постати дио тог црквеног тијела.

Из Патријаршије истичу да ће одговор на питање ко ће бити нови синодалци, уједно омогућити јавности да закључи у ком ће се правцу кретати СПЦ у будућем периоду, односно да ли ће патријарх Порфирије дозволити да, преко Синода, власт врши притисак на одлуке које доноси Црква.

“То ће се најприје видјети по томе да ли ће Иринеј Буловић, као човјек близак власти, наставити да врши утицај на Синод и одлуке тог тијела. Уколико уђу епископи на које он може да врши притисак, онда се не може ни очекивати да ће се било шта промјенити у односу на досадашње дјеловање тог црквеног тијела”, наводе из Патријаршије.

На питање ко су фаворити епископа бачког за нове чланове Синода, наводи се зворничко-тузлански Фотије, епископ сремски Василије и епископ нишки Арсеније.

С друге стране, као потенцијални кандидати за Синод, односно као жеља актуелног патријарха, разматрају се и епископ будимљанско-никшићки Јоаникије, рашко-призренски Теодосије, далматински Никодим, као и епископ браничевски Игнатије.

Извор: СРБИН.ИНФО

 

Остале Вијести