НОВОСТИ

Порфирије: Митрополити вијековима устоличавани на Цетињу

30/08/2021

Патријарх српски Порфирије указао је јуче, поводом предстојећег устоличења митрополита црногорско-приморског Јоаникија, да се у Црној Гори дешава „савремена замена теза” јер се Српска православна црква у дијелу црногорске јавности означава као провокатор и креатор проблема, иако су се православни митрополити „вијековима устоличавали на Цетињу”, преноси Танјуг.

Патријарх српски Порфирије

Патријарх српски Порфирије

„Зато нисам до сада ни једну реч рекао на оно што се збива у Црној Гори, и заиста смо веома тужни и препознајемо савремени механизам замена теза где некога унапред прогласите црним, где га прогласите провокатором, креатором свих могућих проблема и онда себи створите легитимно право да га спутавате да он води путевима своје слободе која је истовремено и љубав”, рекао је патријарх током литургије у Храму Светог Симеона Мироточивог на Новом Београду, објављено је на његовом Инстаграм налогу.

Истакао је да је за једну нормалну, природну ствар по којој црква функционише, а то је устоличење једног епископа, а у конкретном случају вијековима су се православни митрополити устоличавали на Цетињу, неко прогласио да то не треба тако да буде.

„Иако ми сада немамо друго решење јер спроводимо оно што је природно и нормално, бивамо дефинисани као „неко ко нешто на силу намеће” и као „неко ко не разуме ситуацију” и као „неко ко провоцира. То је као кад би вам неко рекао – Ви не можете да дишете ваздух јер тај ваздух не припада вама! А, ви без дисања не можете јер је то природна и нормална ствар”, рекао је Порфирије.

Додао је да је устоличење и све што црква чини увијек у духу ових ријечи Христових, у духу онога што се темељи на вери и на молитви, у духу смирења и у духу љубави.

„Црква дејствује и дела увек и искључиво из јеванђеља. По својој природи она није ту да решава било какве политичке неспоразуме, није ту чак ни да утиче на њих, а камоли да доноси политичке одлуке”, пручио је патријарх Порфирије.

Устоличење митрополита црногорско-приморског Јоаникија заказано је за 5. септембар на Цетињу.

Митрополија-црногорско приморска саопштила је да ће се устоличење обавити под сводовима Цетињског манастира, али без раније планираног свенародног сабора, у жељи да се пружи максималан допринос миру и стабилности Црне Горе и поштујући епидемиолошке мере.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести