НОВОСТИ

Постхумна одликовања за борце са подручја Рибника, Шипова и Дрвара (ФОТО/ВИДЕО)

04/11/2021

Медаљама заслуга за народ данас је постхумно одликовано 14 погинулих бораца са подручја општина Рибник и Шипово, те 22 из општине Дрвар. Ове године Медаљом заслуга за народ постхумно је одликовано 396 погинулих бораца Војске Републике Српске.

 

Дрвар - додјела одликовања

Дрвар – додјела одликовања

 

Борка Ђурагић и данас памти 9. октобар 1994. године. То је, каже, дан када је погинуо њен супруг Момчило, а она остала сама са двоје дјеце. Момчило Ђурагић један је од 14 постхумно одликованих бораца из Рибника и Шипова.

 

Видео прилог са РТРС-а можете погледати ОВДЈЕ

 

Ђурагићева истиче да ово одликовање доказује да њен супруг није заборављен.

Начелник општине Рибник Небојша Караћ каже да податак да је више од 4.500 бораца са подручја Рибника и Кључа учествовало у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату, те да је њих 288 дало животе за одбрану Републике Српске, говори више од било које ријечи.

 

Рибник

Рибник

 

У Дрвару су уручена 22 постхумна одликовања. Миодраг Рађеновић примио је Медаљу заслуга за народ којом је одликован његов отац, погинуо током хрватске злочиначке акције “Олуја”.

– Додјела ових одликовања је мали корак који ће више значити његовим унуцима, да би знали ко им је био деда и коју је битку водио – нагласио је Рађеновић.

Начелница општине Дрвар Душица Рунић навела је да је са подручја ове општине 237 бораца страдало.

 

Одликовања

Одликовања

 

– Општина Дрвар, уз финансијску помоћ предсједице Републике Српске Жељке Цвијановић и предсједника Србије Александра Вучић, има могућност да заврши спомен-обиљежје за погинуле борце – нагласила је Рунићева.

Медаље је, у име предсједнице Републике, породицама погинулих бораца уручио њен изасланик, Слободан Жупљанин.

– Од 2012. до данас додијељено је око 2.541 постхумно одликовање, од тога у овој години 396, а у прошлој години 297. Чврсто опредјељење предсједнице Републике Српске је да се овај пројекат у наредној години у цијелости заврши – нагласио је Жупљанин.

Истакнуто је да су борци, који су данас постхумно одликовани, као и они који ће бити одликовани наредне године, живот дали за Републику Српску, а то је чињеница која се никада не смије заборавити.

Остале Вијести