НОВОСТИ

Потомак Кнеза Иве чува сјећање на лик и дјело славног претка

31/08/2021

Kнез Иво значајна је историјска личност с почетка 19. вијека. Један од његових потомака, Драгољуб Kнежевић, присуствовао је недавном извођењу опере у Бијељини. Са екипом РТРС-а разговарао је о славном претку.

 

Драгољуб Kнежевић

Потомак Кнеза Иве, Драгољуб Kнежевић

 

Мој отац је син Спасоја, Спасоје је Јанков, а Јанко је син Kнеза Иве, тако да сам ја пето кољено – каже Драгољуб.

Kнежевићи живе у Поповима и стара су лоза. Усменим причама, које преносе с кољена на кољено, чувају од заборава живот и дјело славног претка Kнеза Иве од Семберије, који је 1806. године од Kулин-капетана откупио српско робље из мачванског села Добрић.

– Кнез Иво рођен је 1760, а умро 1840. године у Шапцу у манастиру. Тамо има споменик, а и у Семберији. Слободан Павловић подигао је у нашем селу споменик на мјесту гдје Kнез Иво имао своје дворе. Кнез Иво спасио је једно мачванско село, када је Кулин капетан одвео 303 најљепше дјевојке из тог краја за своје ропкиње. Kад је Kнез Иво сазнао за то, отишао је у Бродац да моли да откупи робље. Kулин капетан је тражио велики новац, народ је почео скупљати, а онда је Kнез Иво дао комплетно своје имање – прича Драгољуб.

Kнежевићи су од давнина били добри домаћини. Да није било тако, Иво не би био изабран за нахијског кнеза у најбурнијим временима за српски род с једне и с друге стране Дрине.

Kнез Иво значајна је историјска личност с почетка 19. вијека. Његово велико хумано дјело из 1806. године опјевано је у Нушићевој трагедији и Бајићевој романтичарској, историјско-музичкој драми. Драгољуб је присустовао недавном извођењу опере у Бијељини, великом догађају у обновљеном Соколском дому, одржаном захваљујући Хору Србадија. Пројекат је реализован у сарадњи са солистима Београдске и Новосадске опере, а под диригентском управом Јелене Тракиловић.

Остале Вијести