НОВОСТИ

Потребно идентификовати 336 посмртних остатака жртава „Олује“

06/08/2021

Директор Документационо-информационог центра “Веритас” Саво Штрбац изјавио је данас у Новом Граду да је ексхумирано 336 посмртних остатака жртава страдалих у злочиначкој хрватској војно-полицијској акцији “Олуја” које треба идентификовати.

 

Саво Штрбац

Директор Документационо-информационог центра “Веритас” Саво Штрбац

 

“Не знамо ко су, али знамо да су жртве `Олује`”, рекао је Штрбац на обиљежавању 26 година од страдања Срба у “Олуји”.

Штрбац је подсјетио да је простор Крајине – Банију, Кордун, Лику и Сјеверну Далмацију током акције “Олуја” напало је 200.000 припадника хрватске војске и полиције, а посљедица те акције је прогон 220.000 Срба и 1.877 погинулих и несталих.

Он је нагласио да су за злочине у “Олуји” правоснажно осуђена два припадника Хрватске војске, један Србин и један Албанац.

“Тај Србин је у Лици, у селу Кијани убио породицу Совиљ. Он је познавао те људи, његов дјед и отац ту су рођени и он је долазио у то село. У Кијанима је убијено 14 људи, толико их је и било. Свједочили су његови `пајдаши`. Надамо се да ћемо у будућности открити још убица и да ће прорадити свијест”, рекао је Штрбац.

Штрбац је навео и да је хрватска авијација у Сводни код Новог Града гађала избјеглички колону, те да су то дуго заташкавали.

“Сазнало се када је један часопис објавио летове. Оправдање је било да је гађана оклопно механизована јединица. А све су били цивили”, рекао је он.

Начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача истакао је да се не може поправити оно што је проузроковала акције “Олуја”.

“И данас тај простор не личи на простор земље која је чланица ЕУ, то је пустош. Не можемо се надати да ће се тамо живот обновити”, рекао је он.

Дрљача је нагласио да је бомбардовање избјеглица у Сводни злочин, али да сумња да ће бити одговорности.

“Кад бомбардујете простор земље којој нисте објавили рат, то је нека врста злочина. Због покровитељства великих сила, заштите оптужених, они који су руководили и осмислили све то неће одговарати”, рекао је Дрљача.

У Новом Граду данас је обиљежено 26 година од страдања Срба у хрватској војно-полицијској акцији “Олуја”.

У Храму Светих апостола петра и Павла служен је парастос, а са “моста спаса”, преко којег је у августу 1995. године прешло више од 100.000 проигнаних Срба, спуштен је вијенац у ријеку Уну.

Помен је служен и код спомен-крста у Сводни гдје је хрватска авијација гађала избјегличку колону.

Акција “Олуја” почела је 4. августа 1995. године офанзивом хрватске војске и полиције и јединица Хрватског вијећа одбране на подручју Баније, Лике, Кордуна и сјеверне Далмације.

Дан касније, 5. августа, хрватска војска је ушла у готово напуштен Книн и истакла хрватску заставу, док су колоне избјеглица преко српских територија у БиХ кренуле ка Србији.

Извор: Срна

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести