НОВОСТИ

Почело засједање Сабора Српске православне цркве

24/05/2021

Његова светост патријарх српски Порфирије у саслужењу отечаствених архијереја служи свету архијерејску литургију у Храму Светог Саве у Београду, чиме је започело редовно годишње засједање Сабора Српске православне цркве , које окупља владике из земље и иностранства.

 

патријарх српски Порфирије

Његова светост патријарх српски Порфирије

 

Након богослужења слиједи радни дио, затворен за јавност, на којем се доносе одлуке из живота Цркве, али често и заузимају ставови који и имају политичку тежину.

 

Патријарх Порфирије први пут предсједава Сабору, а радни дио Сабора ће, како је најављено, због епидемиолошке ситуације бити одржан у крипти храма, умјесто у Патријаршији, како је било уобичајено.

 

Пред Сабором је именовање митрополита-црногорско приморског, загребачко-љубљанског и епископа ваљевског.

 

Митрополија црногорско приморска нема епископа од октобра прошле године, када се упокојио владика Амфилохије, док је мјесто епископа Епархије ваљевске упражњено од марта 2020. године, након смрти владике Милутина.

 

Од фебруара ове године, након избора владике Порфирија за патријарха српског, остало је упражњено и мјесто владике загребачко-љубљанског.

 

На мјесту митрополита у Црној Гори је као администратор епископ будимљанско никшићки Јоаникије, док митрополијом загребачко-љубљанском и даље руководи патријарх Порфирије, као и низ претходних година, али сада као администратор.

 

Првобитно је било планирано да Сабор започне устоличењем патријарха Порфирија у Пећкој патријаршији – традиционалном сједишту поглавара СПЦ, док је раније, непосредно по избору, званично уведен у трон у Саборној цркви.

 

Међутим, како је Синод саопштио, свечано устоличење новог поглавара СПЦ одгађа се “до даљег због епидемиолошких мјера које су на снази у овој јужној српској покрајини”.

Извор: СРНА

Остале Вијести