НОВОСТИ

ЗБОГ ЊЕНЕ ХУМАНОСТИ, МОЖДА ЈЕ ПРОГЛАСЕ ЗА СВЕТИЦУ! Знате ли ко је Јелена Савојска и зашто је тражила дворску даму из Србије? |

ИДЕМО ЛИ ЊИХОВИМ СТОПАМА? Стефан Немања и Стефан Првовенчани су стварали државу, а Свети Сава је испунио духовним и културним садржајима! |

Коме смета суверенистичка политика Српске и пријатељска веза са Мађарском? |

Цвијановић: Јефтин популизам без уставног утемељења, имовина припада ентитетима |

Рунић: Додик окупља српски народ и подршка је Србима у ФБиХ |

Амиџић-Шелдон: Свјетска банка наставља да пружа снажну подршку БиХ |

Убијени бијељински инспектор био на дужности; Осумњичени предат Тужилаштву |

Влада Српске: Више новца за права из система социјалне, дјечије и породичне заштите |

Додик: “Граница постоји” има историјски значај, бранимо нашу имовину |

ДЕМОС против скупљег паркинга у Бањалуци; Босанчић предао иницијативу Уставном суду |

Почиње снимање првог филма о страдању Срба у „Олуји“

06/07/2021

У селу Памбуковици код Ваљева почиње снимање првог филма српске кинематографије о страдању Срба у Хрватској у погрому из 1995. године, о голготи кроз коју је на стотине хиљада људи пролазило у избјегличким колонама спасавајући своје животе.

 

Почиње снимање првог филма о страдању Срба у „Олуји“

Почиње снимање првог филма о страдању Срба у „Олуји“

 

Редитељ и сценариста филма и серије “Олуја” Милош Радуновић рекао је да осјећа жељу, али и дужност да “Олујом” подсјети све на дешавања у историји, на српску трагедију у Крајини, на голготу кроз коју су читаве породице пролазиле.

Он је навео да је ово први пут да српска кинематографија за тему има страдања Срба у погрому из 1995. године, који је један од највећих злочина над српским народом од Другог свјетског рата.

““Олуја“ је наше виђење рата, базирано на истинитим причама. У центру дешавања су животне судбине главних јунака, које су веома потресне и емотивне у мјери да свака њихова суза заслужује посебан филм. Потрудили смо се да направимо сценарио који на интензиван и драматичан начин прати период непосредно прије, за вријеме и послије „Олује“. Сигуран сам да ће публика то умијети да препозна и да ће филм и серија наићи на велики одјек”, рекао је редитељ.

На челу глумачке екипе “Олује” је Јово Максић, глумац који је и сам преживио прогон из Крајине. Према Максићевим ријечима, ово је прича о обичним људима којима историја не воли да се бави, пише “Спутњик”.

“Они су тихи хероји. Обичан човек је занемарен, а историју су створили обични људи, обични сељаци и ово је прича о обичним сељацима. То су људи који су силом прилика због неких политичких или других разлога пропатили, а такве приче ћете наћи и на другој и трећој страни, и мислим да треба да се бавимо тиме, да једни другима на тај начин и опростимо и да разумемо једни друге”, навео је Максић.

Потресну причу о колонама људи на тракторима избјеглим у Србију током операције хрватске војске која је трајала од 4. до 9. августа 1995. године, а чији је резултат на хиљаде убијених и несталих и око 250.000 протјераних – о филму “Олуја”, поред Максића оживјеће глумци Златан Видовић, Давор Јањић /који је почетком деведесетих избјегао из Сарајева/, Јелена Човић, Марија Пикић, ЛЈубиша Милишић, Иван Вујић, Милица Станковић и други.

Пројекат ће чинити дугометражни играни филм и 12 епизода серије.

Премијера филма, који ће се снимати на локацијама код Ваљева и Уба, планирана је у децембру, а почетак приказивања серије у марту сљедеће године.

 

Извор: Срна

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести